дом Общество Съдия Росица Цветкова, председател на Административен съд-Шумен: Работим за качество и прозрачност...

Съдия Росица Цветкова, председател на Административен съд-Шумен: Работим за качество и прозрачност в правораздаването

1
ДЯЛ

844 дела са били разгледани в Административен съд Шумен през 2017 година. От тях 744 са приключени към 31 декември 2017 година. Тези данни от отчетния доклад изнесе председателят на съда съдия Росица Цветкова.
На отчетното събрание на 15 март ще присъстват председателят на Върховния административен съд съдия Георги Чолаков, зам.-председателят – съдия Румяна Монова и съдия Галина Матейска.
Има рязко увеличение на броя на делата, свързани с оспорването на подзаконовите нормативни актове, издавани от Общинските съвети, които са подсъдни на административните съдилища. Техният брой отчетливо нараства от 3 през 2015 година, над 16 броя през 2016, за да достигне 59 броя през 2017 година.
Това увеличение се дължи на предприетите действия от страна на Прокуратурата на Република България за отмяна по пътя на оспорването на редица текстове в подзаконови нормативни актове на органите на местното самоуправление, които противоречат на нормативни актове от по-висока степен, обясни председателят на АС.
Разглеждани са 380 касационни административно наказателни дела. От тях 274 дела са разгледани по касационни жалби срещу решения на Районен съд Шумен, 61 дела по жалби срещу решения на Районен съд Нови пазар. 45 са делата по жалби срещу решения на Районен съд във Велики Преслав.
По показател инстанционен контрол са върнати 88 дела. От тях 46 са оставени в сила. Отменени изцяло са 5 определения.
Общите изводи, които се основават на изложените данни относно резултатите от касационното обжалване, са за много добро качество на съдебните актове, значително увеличаване на процентното съотношение на потвърдените решения и намаление на общия брой на обжалваните съдебни актове.
Според съдия Цветкова атакувана пред Апелативния съд е Наредбата на Общинския съвет в Шумен за 2% такса върху придобивания недвижим имот. Делото се очертавало да бъде интересно.
Малък е броят на отменените кметски заповеди относно незаконно строителство, около 15 %. Явно администрацията се научи да работи, отчете съдия Цветкова.
Стана ясно още, че пред Върховния административен съд е обжалвано решението на шуменския АС срещу Наредбата на Общинския съвет в Шумен, забраняваща на религиозното движение „Свидетели на Йехова“ да агитират по домовете.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия„Булмаркет“: Незаключена стрелка на коловоз е причинила трагедията в Хитрино, прокуратурата не е съгласна
Следваща статияОтнето предимство, чукнати предници и зверско задръстване в района на бившата Мототехника

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here