дом Общество РЗИ с беседи за Световния ден за борба с туберкулозата

РЗИ с беседи за Световния ден за борба с туберкулозата

0
ДЯЛ

Във връзка със Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март, Регионална здравна инспекция – Шумен стартира кампания с мото: „Търсят се: Лидери за свят без туберкулоза“.
Днес, 22 март, от 14.00 часа в залата на Регионална здравна инспекция – Шумен, пл. „Освобождение” №1, д-р Шакир ще представи презентация на тема: „Актуални методи в диагностиката на туберкулоза” за медицински специалисти. Вече са проведени беседи на тема „Актуално за туберкулозата“ в Пенсионерски клубове, както и беседа на тема: „Актуално за туберкулозата“ в Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи.
Предстои да се проведе беседа на тема: „Актуално за туберкулозата“ в Дом за стари хора „Д-р Стефан Смядовски“ на 26 март от 10.00 часа и беседа на тема: „Актуално за туберкулозата“ в Обществена трапезария (ул. „Васил Левски“ №4) гр. Шумен на 27 март от 11 часа.
На 28 март ще има беседа на тема: „Актуално за туберкулозата“ в СУ „Васил Левски“.
За област Шумен заболеваемостта през 2017 година е 19,49 на 100 000 или 34 случая, като най-голяма е за общините Хитрино и Каспичан. От началото на 2018 година до този момент има 6 случая в област Шумен.
Световния ден за борба с туберкулоза се отбелязва от 1996 година с решение на СЗО. На този ден медицинската общественост и неправителствените организации привличат вниманието на хората върху най-разпространената инфекциозна болест в света – туберкулозата. С отбелязването на този ден се цели повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването туберкулоза, подобряване на здравната профилактика, както и популяризирането на здравословен начин на живот.
Туберкулозата е лечимо заболяване при навременно диагностициране и проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти. В България диагностиката, лечението и профилактикатаса безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус.
Въпреки значителния през последните десетилетия напредък в борбата с туберкулозата, тя продължава да бъде една от първите десет причини, довеждащи до смърт.
През последните години в страната ни се наблюдава тенденция за намаляване на заболеваемостта – от 39,1 на 100 000 през 2006 г. до 21,3 на 100 000 през 2016 година.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНакъде върви младежта?! Арестуваха 19-годишна, шофирала напушена
Следваща статияЖандармерия, Пътна и Криминална полиция с удвоени сили бдят в малките населени места

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here