дом Общество Проучване: Анкетират домакинства от областта дали и колко използват Интернет

Проучване: Анкетират домакинства от областта дали и колко използват Интернет

0
ДЯЛ

За поредна година, в периода април – юни, на територията на цялата страна Националният статистически институт, чрез териториалните статистически бюра, провежда анкетно проучване на тема „Изследване на информационното общество през 2018 година”. Проектът включва две наблюдения – „Изследване на използването на информационно-комуникационни технологии в домакинствата и от лицата” и „Изследване на използването на информационно-комуникационни технологии и е-търговия в предприятията” и се провежда във всички държави-членки на ЕС по единна методология. Това дава възможност получената информация да бъде съпоставима на европейско ниво.
В област Шумен, в рамките на проекта ще бъдат посетени 126 домакинства от 5 града – Шумен, Нови пазар, Велики Преслав, Каспичан и Върбица и 7 села – Ивански, Черенча, Тъкач, Буйновица, Живково, Хан Крум и Стоян Михайловски. Домакинствата са включени в извадката чрез използването на случаен подбор, с който се гарантира представителността на резултатите.
Наблюдението ще се осъществи от анкетьори-статистици, които са специално обучени за провеждане на персонални интервюта. При посещенията си в домакинствата те ще се легитимират със служебни карти. Обект на изследването са домакинствата и лицата в тях на възраст между 16 и 74 навършени години.
По данни от проучването, проведено сред домакинствата през 2017 г. от отдел „Статистически изследвания – Шумен“, относителният дял на лицата на възраст между 16 и 74 навършени години в областта, които използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично е 68.0% (61.9% средно за страната). В областта жените са по-активни и по-често се възползват от удобствата на глобалната мрежа в сравнение с мъжете – съответно 70.8 и 65.1% (за страната – 63.0% при мъжете и 60.8% при жените).
Предприятията от област Шумен, които са включени в наблюдението през настоящата година са от различни икономически сектори – преработваща промишленост, строителство, търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство, административни и спомагателни дейности и други. Респондентите имат възможност сами да определят начина, по който да подадат необходимата информация – онлайн или на хартиен носител, чрез анкетиране на място.
Целта на проекта е да бъде осигурена международно съпоставима информация за развитието и напредъка на информационното общество сред населението и бизнеса по различни показатели: достъп до интернет, използване на информационни и комуникационни технологии, електронна търговия, електронно правителство и други.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияГолямото пътуване: Засилено полицейско присъствие и натоварен трафик по републиканските пътища
Следваща статияСолидни глоби за вандалите налагат в община Върбица