дом Общество Полезно: Какви прегледи се полагат на здравноосигурените лица

Полезно: Какви прегледи се полагат на здравноосигурените лица

0
ДЯЛ

Всеки здравноосигурен човек има право на един профилактичен преглед годишно. Той се извършва от общопрактикуващия лекар, който е длъжен да постави на общодостъпно място в лечебното заведение информация относно вида и честотата на профилактичните прегледи и изследвания, на които подлежат здравноосигурените лица, според възрастта си.
Много българи пропускат прегледите, а те са задължителни.
Ето какви са ви правата, ако сте здравноосигурени:
На децата се полага най-големият пакет
Профилактиката започва още след родилния дом. Избраният личен лекар посещава у дома бебето два пъти до 20-ия ден от раждането. А до навършването на една година лекарят всеки месец следи теглото, ръста и прави оценка на психическото развитие. На шестмесечна възраст се прави ехографско изследване на отделителната система. В този период два пъти се изследва кръвта и албуминът в урината, прави се оценка на зрението и слуха, проследяват се тазобедрените стави с изследвания при навършване на 1 и 4 месеца на бебето, за да се определи евентуален риск от ненормално развитие.
От една до две години отново се следи физическото и психическото развитие на детето и това се прави четири пъти годишно на всеки три месеца. От 2 до 7 години два пъти годишно се измерва ръстът и теглото, а също и обиколка на гърдите, като веднъж в годината се оценява и психическото развитие. Един път се изследва зрителната острота, един път кръвта – на 3-годишна възраст, за нивата на хемоглобин, брой еритроцити и левкоцити, както и други важни показатели. Пак в този период се прави тест за чревни паразити.
От 7 до 18 години един път годишно се измерва ръстът, теглото, гръдната обиколка и артериалното налягане, прави се оценка на физическото развитие, на зрителната острота и цветоусещането, проследява се за отклонение в опорно-двигателната система, изследва се урината за протеин с тест лента в кабинета на лекаря.
Какви са правата ви, ако сте над 18-годишна възраст
Ако сте навършили 18 години, независимо дали сте диспансеризирани или не сте, наличието на здравна осигуровка означава, че сте в правото си на един профилактичен преглед годишно, който включва: анамнеза и подробен статус, включително и оценка на психичния статус; изчисляване индекса на телесната маса; острота на зрението; измерване на артериалното налягане и електрокардиограма; изследване на урина с тест ленти за съдържанието в нея на протеин, глюкоза, уробилироген и кетонни тела; билирубин, рН, определяне в лаборатория на кръвната захар на гладно, при наличие на риск не по-малък от 12 точки (оценка за риск от захарен диабет се осъществява за всички лица над 18-годишна възраст въз основа на попълнен „Въпросник за риск от развитие на диабет през следващите 10 години“).
В обема на профилактичния преглед са включени и други изследвания – съобразно това, в коя възрастова група попадате.
Ако сте между 30 и 45 години, веднъж на пет години се прави пълна кръвна картина. Всяка година на жените над 30 г. се извършва мануално изследване на млечните жлези. Всеки месец е необходимо жената да се самоизследва, след края на поредната менструация.
Веднъж на 5 години за мъжете над 40 г. се назначава изследване на холестерола и триглицеридите и за сърдечносъдов риск по системата “Скор”.
За жени от 50 до 69 години се предвижда мамография на млечните жлези – на всеки 2 години.
Ако сте мъж или жена над 65 години, то имате право на пълна кръвна картина (ПКК) – веднъж за всяка календарна година. Други изследвания са: триглицериди; общ холестерол и т.нар. HDL-холестерол – за лица без сърдечно-съдови заболявания; захарен диабет, хронична бъбречна недостатъчност (ХБН); LDL-холестерол (за лица със сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет и ХБН) – 1 път на всеки 5 години.
Забележка: Изследвания на LDL-холестерол, общ холестерол, триглицериди, кръвна захар, ЕКГ, мамография – при жените и PSA (Простатно-Спацифичен Антиген) – при мъжете, извършени в рамките на календарната година по друг повод, не се извършват повторно по време на профилактичния преглед.
При съмнение за риск от диабет, инфаркт, инсулт, сърдечно-съдови и злокачествени заболявания, личният лекар може да назначава и консултации с лекар по профила на заболяването. При проследяване на възникнало заболяване, съмнения за рак на гърдата или на простатата, както и при усложнения от диабет, личният лекар има право да назначава високоспециализирани изследвания: мамография на млечна жлеза; PSA при мъжете за рак простатата; изследване на хормони на щитовидната жлеза; изследване за микроалбуминурия за проследяване на диабет. През тази година, ако не направят профилактичния си преглед, пациентите ще загубят здравноосигурителните си права за един месец през следващата. Освен това могат да бъдат глобени от 50 до 100 лв., при повторно неявяване – от 100 до 200 лв. Правомощия да налагат тези санкции имат Регионалните здравни инспекции – поделения на Министерството на здравеопазването.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВижте каква ще бъде вашата лична 2018 година
Следваща статияЗагрижен баща седна зад волана след 4 бири, докара си условна присъда и 4 месеца без книжка

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here