дом Политика Окончателно! Бизнес планът на ВиК е приет (обновена)

Окончателно! Бизнес планът на ВиК е приет (обновена)

0
ДЯЛ

Асоциацията по ВиК прие окончателно бизнес плана на оператора за 2017-2021 с 86% от гласовете.
Това стана на извънредно Общо събрание днес, на което присъстваха кметове на общини от областта.
„За“ в подкрепа на Бизнес плана гласуваха общините Шумен, Нови пазар, Велики Преслав, Смядово и Каолиново, както и държавата, представлявана от областния управител проф. Стефан Желев. „Против“ гласуваха общините Каспичан, Никола Козлево и Върбица. Представителят на община Венец не участва в гласуването, той като закъсня, а община Хитрино нямаше представител на заседанието.
Кметът на община Шумен Любомир Христов заяви, че има мандат от Общинския съвет в подкрепа на Бизнес плана. Той информира за допълнителни изисквания съм ВиК оператора, които са -поемане на задължението да подготви проектната документация за участие в проекти от типа „Чисти води“, да я подаде незабавно при откриване на процедурата, както и ВиК операторът да работи за привличане на инвестиции за реализиране на Пречиствателна станция за питейни води, довеждащ водопровод, въвеждане в експлоатация на артезианските кладенци и други намерения, съгласно регионалните прединвестиционни проучвания. Кметът на община Велики Преслав Александър Горчев заяви, че подкрепя Бизнес плана, но с изричното условие за изграждане на довеждащ водопровод от яз. „Тича“ до озониращата пречиствателна станция и заради намерението да се изгради допълнително съоръжение, с което водата във Велики Преслав да се пречиства още по-добре.
Община Върбица не подкрепи плана, поради високата цена на водата, която не отговаря на социалната поносимост на потребителите от общината и поради факта, че за община Върбица не се предвиждат проекти в предпроектното проучване. Община Каспичан също не подкрепи плана, като кметът Милена Недева подчерта като мотив качеството и вида на услугата, която получават, както и честите аварии.
Областният управител проф. Стефан Желев заяви, че поема ангажимент да съдейства за по-бързото разглеждане от КЕВР на Бизнес плана.“Целта с готовността на прединвестиционните проучвания в края на месец септември, самият бизнес план да е преминал през обществено обсъждане и да може да се кандидатства за финансиране“, каза проф. Желев и уточни, че ако няма обжалвания има шанс строежът на пречиствателната станция да започне до края на 2018 година.
В асоциацията по ВиК членуват държавата и общините, включени в съответната обособена територия, която за област Шумен включва всичките десет общини. По закон държавата в лицето на областния управител участва в асоциацията с 35% дял. Останалите 65% се разпределят между общините, като дяловото участие на всяка от общините е различно и се определя съобразно броя на населението във всяка община. Община Шумен притежава 33.72%, община Нови пазар-6.08%, община Велики Преслав-4.82%, община Каолиново- 4.35%, община Върбица- 3.74%, община Каспичан- 2.87%, община Венец-2.57%, община Смядово-2.41%, община Хитрино-2.24% и община Никола Козлево с 2.20%.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВижте къде няма да има ток през първата седмица от месец август
Следваща статияПожарникари премахнаха опасно надвиснали ламарини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here