дом Общество Одобриха Междинната оценка и актуализация на стратегията за развитие на област Шумен

Одобриха Междинната оценка и актуализация на стратегията за развитие на област Шумен

0
ДЯЛ

Междинна оценка и актуализация на Областната стратегия за развитие на област Шумен за периода 2014 – 2020 година одобри Областният съвет за развитие на заседание, свикано от областния управител проф. Стефан Желев. Доклад за резултатите от извършената междинна оценка и актуализацията бе представен пред членовете на съвета от Петя Донова и доц. Георги Бърдаров от Института за управление на програми и проекти.
„От постигнатите резултати може да се направи извод, че местните предприятия са с подобрена устойчивост чрез изпълнение на проекти за технологичното им обновление, повишена производителност и ефективност, подобрен достъп до нови пазари. За развитие на областта остават ключови проектите за доизграждане на индустриален парк „Шумен“ и стартиране на нови производства с високи технологии, привличане на инвестиции в мощности за преработване на селскостопански суровини, създаване и изграждане на логистични центрове и паркове. Общо от 28 специфични индикатора, с постигнати междинни цели са 18 броя, което се равнява на 64,3% и може да се оцени като много добро изпълнение на индикатори спрямо заложените междинни цели“, каза доц. Бърдаров.
Общата стойност на планирания финансов ресурс на Областната стратегия за развитие за периода 2014-2020 г. е 332 000 000 лв., а този до 2017 г. е 149 400 000 лв. Към 31.12.2017 г. стойността на изпълнените и текущи проекти е 545 685 000 лв. Това може да се окачестви като отлично финансово изпълнение на Областната стратегия за развитие и изпълнение с 365% на поставената финансова цел за периода 2014-2017 г. или изпълнение със 164% на поставената финансова цел за целия период 2014-2020 г.
223 563 000 лв. или това съставлява 41% от постигнатия напредък за цялата стратегия са вложени за подобряване на екологичните условия чрез щадящо използване на териториалните ресурси и опазване на околната среда. Финансовият ресурс за мерките за повишаване на заетостта и доходите чрез подобряване достъпа до пазара на труда е в размер на 3 670 000 лв. Дейностите за подобряване качеството и достъпа до образователни, здравни, културни и други социални услуги са финансирани с общо 103 867 000 лв. Реализираните мерки за постигане на интегрирано градско развитие с хармонична жизнена среда са на стойност 67 853 000 лв. За подобряване качеството на живот в селските райони са вложени 66 228 000 лв.
Анализирайки източните на финансиране на мерките за реализация на стратегията, данните показват, че до 2017 г. е преизпълнен планирания бюджет по източници на финансиране и са реализирани и допълнителни източници от всички видове. В най-голяма степен е преизпълнен Централния бюджет с над 100% от плана. Освен националното съфинансиране по проекти на ЕС (което е само част от приноса на ЦБ), със средства от Централния бюджет са реализирани и редица проекти, които са финансирани през държавни програми. Бюджетът от Фондовете на ЕС също е надминат със 17%. Прогнозите не са заложили за изпълнение на проекти, финансирани от други източници като Норвежки финансов механизъм и други, а в действителност са реализирани такива.
„Междинната оценка на стратегията показва, че комплексът от изпълнени мерки и дейности по приоритетите за реализацията на стратегическите цели до 2017 г. постига напредък в няколко основни области на въздействие- икономически растеж и развитие на конкурентоспособността на стопанските единици, повишена социална сигурност, равнопоставеност и перспективност, изградена съвременни пътна, ВиК инфраструктура, висококачествени комунални услуги, както и съхранено и развито уникално културно наследство и околна среда“, каза още доц. Бърдаров.
В актуализацията на Областната стратегия за развитие са отразени промените в социално-икономическия анализ. Посочва се, че икономическото състояние на областта е на сравнително добро равнище. Брутният вътрешен продукт (БВП), създаден през 2015 г. в област Шумен, е в размер на 1 336 млн. лв., като спрямо стойността на показателя през 2010 г. се наблюдава увеличение със 17%. През 2015 г. брутната добавена стойност (БДС) в областта е 1 155 млн. лв. и бележи ръст спрямо 2010 г. с 16,3%. Показателят БВП на човек от населението също отчита увеличение с 28,2% спрямо данните за 2010 г., което показва умерен икономически ръст в областта през последните 5 години.
По предложение на кмета на община Велики Преслав Александър Горчев членовете на съвета единодушно подкрепиха като цел в актуализирания документ да бъде включено доизграждането и отварянето на Върбишкия проход, като важна предпоставка за развитие на региона.
Препоръките, заложени в междинната оценка, са отразени в Актуализацията на Областната стратегия за развитие, с цел да се постигнат по-добри резултати при изпълнение на самата стратегия, съобразени със стратегическите документи от по-висок ранг, както и със социално-икономическите промени и тенденции в областта.

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПианистът Веселин Станев с Концерт №3 от Рахманинов на шуменска сцена
Следваща статияЕкоинспектори наложиха глоби за над 21 000 лева на шуменски фирми