дом Общество Обществен дебат ще предшества издигането на Православен кръст в Шумен

Обществен дебат ще предшества издигането на Православен кръст в Шумен

0
ДЯЛ

Постоянната комисия по култура и вероизповедания към Общинския съвет се въздържа от гласуване на докладната на общинския съветник Наталия Стефанова за изграждане на Православен кръст в района на Шуменското плато.
„Препоръчваме на вносителите да предприемат стъпки за провокиране на обществен консенсус по темата. Идейният проект да се съгласува със Светия синод на БПЦ и Варненска и Великопреслевска митрополия“, заяви председателят на комисията Венцислав Венков. Той е резервиран относно създаването на Инициативен комитет и организиране на дарители – бизнесмени за набиране на средства.
„В докладната, която депозирах никъде не съм посочила, че Община Шумен ще финансира проекта. Идеята ми е да се постави кръст, или да не се постави“, заяви вносителят Наталия Стефанова. „Общината би могла да се включи в проектирането или изграждането даже и „с пет лева“, темата е отворена за провеждане на дебат“, обясни съветничката.
Тя била наранена, че нейни колеги в декларация са цитирали суми. По изчисления на техни експерти вече са преценили колко ще струва символът на християнството. Даже препоръча на един от тях да се откаже от една от двете си заплати, които получава.
Стефанова предлага текстът в докладната да се редактира в посока – да бъде издигнат Православен кръст – символ на територията на община Шумен. И още възлага на кмета да предприеме необходимите действия за отреждане на общински терен, a символът да се вижда от всички входно-изходни артерии. Височината да отпадне от проекто-решението. Тя уточни за пореден път, че това е само един идеен проект.
Лидерът на ВМРО Деан Станчев попита Стефанова, дали се е допитала до Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и запознат ли е изобщо с идеята. Отговорът на съветничката – „Владиката не знае, но съм разговаряла с други свещеници от Шумен.“
Станчев атакува колежката си, че игнорира Църквата, вземайки решение без знанието й.
Идеята за издигане на подобен кръст в никакъв случай не е за пренебрегване. „Точно в земите на нашата област e добре да има един такъв паметен знак“, е мнението на проф. Добрин Добрев, председател на групата съветници от ГЕРБ. Аргументът му – тук е сложено началото на покръстването на българския народ, част от елита на държавата е бил посечен, според някои исторически източници и княз Борис тук е приел върху себе си тежката участ на грешник.
Според професора мястото на кръста не е на Шуменското плато, защото ще се наруши балансът на културната знаковост. Подходящото място било в района на Шуменската крепост, тъй като там е пребивавал цар Иван Шишман. За това бил намерен и паметен знак. И в крепостта завършва историята Второто българско царство.
Проф. Добрев лансира идеята на шуменския кмет тази крепост да се превърне в културен център с пилон, където да се издигне националният трибагреник. Той обясни, че по този начин ще се допълни осветеността на Мемориала „Създатели на българската държава“ с трите национални цвята, бяло зелено и червено.
Проф. Добрев е категоричен, че обсъждането на въпроса за кръста трябва да бъде замразено, за да се види кое е най-подходящото място.
Той посочи и позиционирането на християнския символ в Първата столица на българската държава, Плиска. Или района на местността „Кирека“ над Каспичан. Професорът се позова на легендата, че в манастир княз Борис е доживял последните си дни.
Родолюбивата идея трябва да бъде изпълнена със съдържание и смисъл, обобщи съветникът.
Той смята, че и Община Каспичан трябва да излезе със становище.
Представителят на мюсюлманската общност, съветникът от ДПС Асен Асенов приветства идеята за издигане на православен кръст от гледна точка на толерантността. Смята, че тази точка от дневния ред на сесията трябва да бъде замразена. И да се проведе дебат за мястото на този символ.
Позицията на Общината изрази зам.-кметът по културни дейности и образование Найден Косев.
„Аз и моите колеги, които отговарят за ресор „култура“, приветстваме всяко добро начинание, което е свързано с патриотизма, с историята и етнокултурата на нашия народ“. Решението трябва да е политическо, а не административно, според него, що се касае за посоката и мястото за изграждане на такъв религиозен символ. Трябва да има консенсус. А общинската администрация била готова да подкрепи едно политическо решение.
Косев е убеден, че инициативата трябвало да бъде гражданска, свързана с набирането на средства. А не „бюджетна инициатива“.
Беше решено 15-членно жури да определи носителите на Наградите на Шумен за изкуство и култура за 2017 г.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбщинският съвет ще решава дали да се увеличи щатът на ОП „Строителство и благоустройство“
Следваща статияОтвориха пътя към Стария град

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here