дом Икономика Над 11 000 души подадоха годишна данъчна декларация в НАП – Шумен

Над 11 000 души подадоха годишна данъчна декларация в НАП – Шумен

0
ДЯЛ

Едноличните търговци плащат данък с отстъпка, ако декларират доходите си до 1 юни

11 764 годишни данъчни декларации да облагане на доходите от началото на данъчната кампания са подадени в офиса на Националната агенция за приходи в Шумен към 29 май. След 30 април, когато изтече срокът за подаване на декларации за доходите на физически лица, които не са еднолични търговци и земеделски стопани, които са избрали да се облагат като еднолични търговци са приети 842 броя декларации. Близо 79% от получените в офиса формуляри са изпратени онлайн.
В работните помещения в офис Шумен задължително се спазват въведените със заповедта на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки, свързани с дезинфекция и недопускане на лица с прояви на остри респираторни болести (кашлица, хрема и други), спазване на физическа дистанция между лицата най-малко от 1,5 м, както и поставяне на защитни маски от всички служители, когато се намират в закрити обществени места, при контакт с клиенти.
563 000 са подадените годишни данъчни декларации за облагане на доходите от началото на данъчната кампания до момента в страната, съобщиха още от Национална агенция за приходите. Повече от 80% от получените в Агенцията формуляри са изпратени онлайн.
Декларациите, подадени от едноличните търговци, включително плащащи патентен данък, и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, до момента са близо 61 000. За тези лица крайният срок за деклариране на доходите е 30 юни 2020 г. Заедно с годишната си данъчна декларация, те подават и декларация образец № 6 с общия размер на дължимите за предходната година осигурителни вноски. Ако желаят да ползват отстъпка от 5% върху дължимия по декларацията данък върху годишната данъчна основа по чл. 28, но не повече от 500 лв., те следва да подадат годишната си декларация и да внесат дължимия по нея данък в срок до 1 юни.
До 30 юни беше удължен и срокът за деклариране и плащане на корпоративен данък /чл. 92 и 93 от Закона за корпоративното подоходно облагане/, данъка върху разходите, данъка върху приходите на бюджетните предприятия, данъка върху приходите от помощни и спомагателни дейности по смисъла на Закона за хазарта, както и на данъка върху дейността от опериране на кораби, припомнят още от НАП.
Приходното ведомство напомня, че подаването на данъчните и осигурителни декларации и документи, както и плащането към бюджета се извършват по електронен път чрез портала за е-услуги: https://inetdec.nra.bg/, с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или електронен подпис.
Информационният център на НАП отговаря на въпроси на клиенти на телефон: 0700 18 700 от 8.30 часа до 18.00 часа в делнични дни на цена, според тарифите на съответния оператор.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок за водач, причинил жестока катастрофа край Смядово
Следваща статияОт 1 юни: Стартира Програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here