дом Общество Набелязаха потенциално опасните язовири в областта

Набелязаха потенциално опасните язовири в областта

0
ДЯЛ

25 са потенциално опасните язовири на територията на област Шумен. 86 от всички 159 трябва непрекъснато да се проверяват, за предотвратяване на наводнения, това съобщи инж. Наско Канавров от Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ по време на заседание на Областния съвет за намаляване риска от бедствия. По думите му при влизане в сила на новия закон за водите този брой ще се увеличи.
Проблемите в областта не са с валежите през зимата, а през пролетта и началото на лятото, съобщи той. Според него основно пролетните дъждове създават проблеми в региона.
Според анализите преливниците на язовирите са в добро състояние, а където има нужда те ще бъдат разширени.
Като сериозен проблем инж. Канавров отчете състоянието на реките в близост до водоемите. „Ако един язовир прелее водата в реката ще направи беля“, предупреди експертът и заяви, че ако язовир „Каравелово“ в община Никола Козлево прелее през преливника селото ще бъде залято.
За състоянието на язовирите и какви мерки се вземат за предотвратяване на евентуални наводнения докладваха кметове и зам.-кметове на общините в областта.
Опасният язовир Каравелово е под непрекъснато наблюдение. Съоръженията към него се ремонтират. „Изпълняваме дадените инструкции“, отчете зам.-кметът на община Никола Козлево Иван Иванов. Общината е кандидатствала и е одобрена за корекция на река Хърсовска. Средствата обаче все още не са получени, за да бъдат извършени необходимите действия. Почистени са деретата на реките. А снеготопенето през март е овладяно.
И двата язовира на територията на община Смядово са в добро техническо състояние, отчете експертът Александър Недеков. Минимизирани са опасностите от наводнение от реките.
В община Велики Преслав при снеготопенето е прелял язовир „Златар“, но това преливане не е представлявало опасност за населението. От снеготопенето е повишено нивото на реките Врана и Камчия, за което са уведомени полицейските управления. Край потенциално опасните язовири е поставена денонощна охрана.
В община Шумен са били предприети всички мерки за недопускане на разливи и наводнения, които касаят живота на хората, имущество и инфраструктура. Поддържат се безопасните нива на язовирите, съобщи представителят на Общината. Голяма част от деретата са почистени, актуализирани са аварийните планове на водоемите.
Целогодишно се провеждат необходимите мероприятия за безопасност.
За ситуацията в община Каспичан докладва кметът Милена Недева. Тя отчете като проблем непоставянето на изпускателен кран в с. Косово. Наемателят на язовира се ангажирал да отстрани проблема.
Друг проблем според Недева са речните корита. Например река Мадарска била обрасла с растителност и нямало проводимост.
А река Провадийска, която се стопанисвала от „Напоителни системи“ била непочистена и в лошо състояние, а не било в правомощията на Общината да се ангажира с почистване. Друга река, в Каспичан, създавала условия за една екологична катастрофа при обратно връщане на водите в канализацията.
На територията на община Каолиново прелива един язовир през преливника. Потенциално опасен е, но осъществяваме постоянно наблюдение, съобщи зам.-кметът Белгин Османов.
16 искания за финансиране за реконструкция на водни обекти е отправил към Междуведомствената комисия за подпомагане областният управител проф. Стефан Желев, но досега не е получен никакъв отговор. Заявените суми са за 1 млн. 600 хил.лева.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияАндрей Слабаков и Ернестина Шинова пред 24shumen.com: Шуменци са много топли хора
Следваща статияПианистът Веселин Станев с Концерт №3 от Рахманинов на шуменска сцена

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here