дом Общество Любомир Христов пред 24shumen.com: Градът ни скоро ще стане индустриален център на...

Любомир Христов пред 24shumen.com: Градът ни скоро ще стане индустриален център на Североизточна България

0
ДЯЛ

– Г-н Христов, посочихте, че решаването на проблема с питейната вода в Шумен и изграждането на Пречиствателна станция е приоритет за Вашия мандат. Какво е направено до момента?
– Това остава задача номер едно за нашия екип през 2018-та година и ще изпълним обещанието си. Шумен е единствената община, която има готов работен проект за изграждането на Пречиствателна станция за питейни води от общо 14-те общини, които са включени в прединвестиционните проучвания. Имаме и избрана площадка. Имаме разрешително за строеж. Следва процедурата по обявяване на обществена поръчка за изпълнител, която трябва да бъде изпълнена от ВиК оператора. Имам уверението и на министъра на регионалното развитие Николай Нанков, че строежът ще започне. Потвърди го и зам.-министърът Малина Крумова по време на посещението си в Шумен. Важен е и довеждащият водопровод, сегашният е силно амортизиран, тъй като е използван повече от 35 години. Прединвестиционните проучвания включват и подмяната на довеждащия водопровод.
– Какви са загубите от използването на стария водопровод?
– Загубите са изключително големи – над 70 % и не се знае в кой момент ще спре водата до помпените станции. Затова и той трябва да бъде подменен. След като приключи процедурата за ПСПВ, се надяваме да бъде обявена и обществената поръчка за изпълнител или изпълнители на проекта и за довеждащия водопровод.
– Кои са приоритетите на управленския екип за третата година от мандата?
– Приоритет е реализацията на проектите по ОП „Региони в растеж“ за градската инфраструктура за близо 7 млн. и 200 хиляди лева в кв. „Тракия“, ул. „Тича“, градинката до ДКЦ 1, изграждане на тротоари по ул. „Съединение“, благоустрояване на ул. “Станционна” в района между двата надлеза. Ще започне и цялостното обновяване на четири училища в града за близо 13 млн. лева. Това предстои през тази година и основната ни задача сега е да следим за качественото изпълнение на проектите.
– Каква е равносметката досега?
– Това, което успяхме да направим заедно с моя екип, бе да спасим един загубен, но важен за жителите на Шумен проект- да завършим Пречиствателната станция за отпадъчни води. Ако не бяхме реализирали този проект, ни грозеше опасността да загубим 72 милиона лева, а това е почти целият бюджет на общината.
Благодарение на помощта, която получихме от Министерски съвет и бяха сключени допълнителни договори по Оперативна програма „Околна среда“ 2014 – 2020 година. Бяха ни отпуснати средства и успяхме да приключим строителството. В противен случай грозеше ни опасността към наследството, което получихме – повече от 35 млн. задължения, да натрупаме други 72 млн. за неизпълнение на проекта за Пречиствателната за отпадъчни води. Свършихме наистина много работа. Благодарен съм за подкрепата от Министерски съвет и от ресорните министри. Пред завършване е многофункционалната спортна зала. В средата на годината тази зала ще бъде открита. Гордея се с това строителство и бих помолил точно тези, които сега казват, че не е необходима такава зала, да си спомнят обещанията на всички кандидати за кметове и да видят, че първа точка от предизборните им програми е именно изграждане на спортна зала. Искрено се надявам, че ще стане едно чудесно съоръжение, а районът около нея ще даде съвършено друг облик на града.
– Как успяхте да се справите с тежкото наследство от 35 млн. задължения, както казвате?
– Благодарение на екипа, разбира се, на добрата финансова дисциплина, която наложихме. Благодарение на икономиите, които направихме. И не на последно място, благодарение на разумното и правилно изразходване на средства, там където имаше необходимост. Само за две години успяхме да изплатим задължения за над 18 милиона лева. Приключи делото с „Фабулис“. Вследствие на прекратена процедура и Общината беше осъдена да заплати 1 211 141 лв. Тези 18 млн. са част от общата сума от 35 млн. лв. През тази година предстои да погасим още 6 млн. лв., като част от тях са задължения по облигационния заем и третата вноска от незаплатени суми отпреди 8 години на фирмата “ Експресгаранцион“, която е изготвила клетките на сметището.
– Освен приложената добра финансова дисциплина, кои са другите фактори за успешното решаване на натрупани проблеми от предишното управление?
– Повишили сме събираемостта, подобрихме организацията и работата на общинските предприятия. Давам пример-общинското предприятие „Пазари“ беше преструктурирано от търговско дружество в общинско предприятие. Там беше погасен и заем от 180 хил. лева и предприятието вече е на печалба от 150 хил. лева. Това се дължи на добрата организация, която беше създадена от ръководителите на това предприятие. Освен това, реализирахме и доста икономии вследствие на добре работещото строително предприятие, което извършва голяма част от ремонтите в общинските структури.
-Казвате, че от готовите проекти, които сте наследили от предшествениците, е нямало изрядна документация, липсват разрешителни за строеж. А в някои от папките имало само заглавия на проектите. Звучи доста смехотворно, което не е пречка получаваните хонорари за длъжностни лица да бъдат солидни.
– Още когато встъпих в длъжност, в поредица от пресконференции показах папките и съдържанието в тях. Журналистите се убедиха в правотата на думите ми. Само за тези папки бяха платени около 400 хил. лева за проектиране. Когато аз поисках да заведа дело срещу фирмата, която е извършила това некачествено проектиране, ми беше отговорено от ръководителя на екипа, че предишното ръководство на общината няма претенции към свършеното. Само за Пречиствателната станция за отпадни води бяха изразходвани 72 хил. лева за идейни проекти, които впоследствие не намериха приложение.
– Потърсихте съдействие от прокуратурата при решаване проблема с кабелите, които висяха грозно в Шумен. Какво стана?
– Да, потърсих съдействие от прокуратурата за решаване на проблема. За съжаление не получих подкрепа. Отговориха ми, че в правомощията на кмета е да премахне висящите кабели от операторите. На мен ми е известно, че е в моите правомощия, но потърсих съдействие, защото ползвайки стълбовете, общинска собственост, операторите нанасят вреди, които ние изплащаме с нашите данъци. Вместо тези данъци да се използват за благоустрояване и други полезни за града дейности. Ето пример, при последния сняг, който обледи кабелите, се получиха аварии по осветлението в различни части на града. И то доста аварии.
– Какви действия ще предприемете като ръководител на общината за подобряване обслужването на гражданите, стар проблем, от който шуменци основателно негодуват заради проявена надменност и високомерие от общински служители.
– Наш приоритет е създаване на една добра атмосфера, добра работна среда за служители, които обслужват гражданите на Шумен. Предстои откриването на Център за обслужване на граждани и на общинската данъчна служба. Увеличихме електронните услуги и от 24-то място според доклада на Института за икономическа политика вече сме в челото – на четвърто място сред всички общини в България. Наистина, има още много да се желае. Зная, че за гражданите е важно да бъдат обслужвани от знаещи и добре работещи служители, затова провеждаме и обучения. За лошо отношение имаше и санкционирани служители.
– Постъпиха ли сигнали от недоволни граждани?
– Да, имаше няколко случая. Ние извършихме проверки. И след като констатирахме, че действително е основателна жалбата, беше наложена и санкция на длъжностни лица.
– В програмата на Общината като приоритет е заложен добрият контакт с инвеститорите, държите да се чуе тяхното мнение. Доста чуждестранни компании предпочетоха в Шумен да вложат свои капитали. Каква е тяхната оценка за бизнесклимата?
– За две години направихме доста за привличане на инвеститори. Можем да се гордеем с това. Заслугата е на целия екип, но и на главния акционер в Индустриалния парк Николай Тончев. Проведени бяха много срещи с него и с търговските аташета в посолствата. Имахме и много срещи с потенциални инвеститори, на които успяхме да ги убедим в предимствата, които предлага нашият Индустриален парк с изградена пълна инфраструктура. Само за две години бяха закупени 10 терена. Една от компаниите вече работи макар и с непълен капацитет.
Предстои в Шумен да пристигнат и още две чуждестранни компании, които също са закупили парцели в парка. След като бъдат одобрени проектите им, ще започне и изграждането на новите предприятия. Сигурен съм, че гражданите ще могат да оценят ползата от индустриалната зона, защото там се отварят нови работни места и вярвам, че Шумен ще стане индустриален център на Североизточна България.
Интервю на Галина Минева
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияШуменският музей със златен приз от Международна туристическа борса
Следваща статияОгнеборци гасиха отпадъци в Златар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here