дом Общество Красимир Вълчев: Всяко дете трябва да бъде ефективно включено в образователната система

Красимир Вълчев: Всяко дете трябва да бъде ефективно включено в образователната система

0
ДЯЛ

Държавата с всичките си институции и политики трябва да направи така, че всяко едно дете да бъде включено в образователната система. То трябва не просто да бъде обхванато, т.е. записано, което вероятно ще бъде по-лесното действие. Оттам нататък от изключително важно значение е то да бъде ефективно включено в образователния процес, каза днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на работна среща с директори на училища, детски градини и представители на образователните институции от шуменска област.
По-рано днес той се срещна с кмета на Шумен Любомир Христов заедно с народните представители Румен Генов и Димитър Александров, областния управител проф. Стефан Желев, заместник-кметовете Найден Косев, Светлана Маркова и началника на РУО Светла Милева.
Пред работещите в сферата на образованието министърът напомни, че министерството се е заело сериозно със задачата да се облекчи административната тежест. Вълчев призова директорите на детски градини, училища и образователни центрове да изпращат предложения, които опитът е показал, че могат да бъдат добра база за промяната на нормативната уредба в тази посока.
По думите му МОН е в дълг към професионалното образование, защото досега не е правено достатъчно в тази посока. Той обясни, че ще бъде направена промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, свързана със Закона за държавния бюджет, който предстои да бъде обнародван. В него е заложено увеличение на средствата за професионалните гимназии за обучение по професиите, за които има недостиг на пазара на труда. Предвидени са и допълнителни стипендии за учениците, увеличаване на приема в професионалните училища. Предстои да се направят списъци на търсените професии на регионално ниво и заедно с бизнеса да се работи за обучението и професионалната квалификация на кадрите.
Министерството на образованието е стартирало и мерки за намаляване тежестта на раниците, въпрос, който беше поставен на обществено обсъждане, обясни Вълчев. Предвидено е да се разделят най-големите учебници в две части, да се отпечатват на по-лека хартия, водени са разговори с най-големите издателства да се осигури достъп до електронно четивни варианти на учебниците, да се увеличи броят на интерактивните класни стаи, оборудването с мултимедийни устройства и т.н.
По-късно министър Вълчев, заедно с кмета Любомир Христов, народните представители Димитър Александров, Румен Генов и проф. Стефан Желев връчиха наградиха победителите в традиционния коледен турнир по футбол на учителите от област Шумен. Церемонията се състоя в многофункционалната спортна зала на СУ „Йоан Екзарх Български“.

Снимки: Пресцентър на Община Шумен
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияМинистър Николай Нанков пристига в Хитрино за годишнината от трагедията
Следваща статияПлакети и грамоти за Центъра за лица със зрителни увреждания в Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here