дом Наблюдател Колко струва(ли си?) да избереш шуменското

Колко струва(ли си?) да избереш шуменското

0
ДЯЛ

В разгара на сезона на зимнините всички хипермаркети в града примамват с изгодни оферти и богат избор на плодове и зеленчуци. Цените им никак не са за пренебрегване, но в неделния ден, на кооперативния пазар в Шумен не липсваха клиенти.
Както винаги сергиите преливат от различни сезонни плодове, зеленчуци и билки.
Търговците споделят, че сега най-търсените плодове са кайсиите и сините сливи. „Всеки знае – сега се прави ракия, предимно такива плодове се търсят, гледаме да предложим добри цени и отлично качество, защото в големите магазини има вече всичко, как да върнеш шуменеца на пазара, ако не с цена?”, размишлява един от търговците пред репортер на 24shumen.com. А като стана дума за цената, тя е почти една и съща на всички сергии – кило кайсии от 1.00 до 1.20 лв, прасковите държат същата цена, а най-търсените сини сливи се продават за 0.80 лв/кг.
Разбира се, най-продаваното лятно плодово изкушение е динята и не коя да е, а салманската диня. Гордостта на региона върви на цени от 0.40 лв до 0.50 лв/кг.
„Това е наша гордост, кой не познава неповторимия вкус на салманските дини”, радва се производител тъй като годината е била плодородна и сергията му прелива от продукция. Ако пък си вземеш „по-голяма шампионска любеница“, търговецът обещава подарък – пъпеш. Ароматният плод държи навсякъде високата цена от 1.00 лв/кг.
За мераклиите на табиетлийските туршии, търговците предлагат корнишони на цена от 1.00 лв/кг. За домати – консерва е рано още, категорични са търговците и визират все още прекалено високата им цена от 1.30 лв/кг. Но пък с гарантирано отлично качество на червения плод, повярвайте, шопската салата ще е с уникален вкус.
„Друго си е да избереш родното, посадил си коренчето в земята и като дете си го гледал. Този вкус на любов го няма в магазина”, духовито изрича една от продавачките и пълни кантарчето с пресни домати – собствено производство.
И както се казва – на всяка манджа, мерудия – тук със сигурност можете да намерите всяка билка, от която имат нужда нашенските гозби.
Дали обаче ще изберем българското и в частност шуменското, всеки от нас сам решава. Обществена тайна е, че от години ядем турски и гръцки зеленчуци, а през последните години магазините и тържищата са залети и с селскостопанска продукция от Македония.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНаходка в парка: Чувал с дрехи чака … новия си собственик
Следваща статияДани с послание от рая

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here