дом Общество КАТ на лов за говорещи без хендсфри зад волана (снимки и видео)

КАТ на лов за говорещи без хендсфри зад волана (снимки и видео)

2
ДЯЛ

Акцент в поредната акция са телефонните разговори, писане на съобщения и статуси в социалните мрежи по време на шофиране

В последно време се наблюдава нова и устойчива тенденция за отвличане на вниманието на водачи на моторни превозни средства. Освен говоренето по телефона често водачите се разсейват от писане и четене на съобщения и статуси в социалните мрежи. Отвличането на вниманието на всеки шофьор драстично увеличава риск от пътно- транспортно произшествие, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР-Шумен.
От началото на годината до края на месец октомври по данни на ГД „Национална полиция“ в страната са установени 8077 водачи, които говорят и ползват мобилен телефон докато шофират. Съставени са 7676 акта за установени административни нарушения, наложени са и 401 глоби с фиш. Миналата година общият брой на установените водачи, които са говорили по телефон без да ползват устройство свободни ръце е 10 147. На нарушителите са съставени 3102 акта, наложени са и 7045 глоби с фиш.
В Шумен през първите 10 месеца на годината са установени 164 водачи, които са ползвали мобилен телефон по време на управление на МПС. Миналата година техният брой е бил 154, а през 2015 година -122.
Припомняме, че използването на телефон по време на шофиране е забранено от Закона за движение по пътищата. Глобата е 50 лева, отнемат се и шест контролни точки без значение дали водачите говорят без хендсфри, дали пишат съобщения или друго. Изключение е ситуация, в която е необходимо да се обадим на телефон 112 и не можем да спрем .
От Пътна полиция отново напомнят да не ползвате мобилния си телефон докато шофирате, освен ако нямате устройство „свободни ръце“. Въздържайте се от писане и четене на смс чрез телефон по време на шофиране. Чатенето крие опасности, затова не пишете, докато сте зад волана на автомобил. Ако се наложи да проведете телефонен разговор по време на път и не разполагате с хендсфри устройство е необходимо да отбиете , да спрете, и тогава да говорите. Повечето от водачите считат, че са имат достатъчно но опит зад волана и разсейване от няколко секунди не може да повлия е на реакцията им.
За намаляване на предпоставките на пътни инциденти, в това число и ползването на мобилен телефон по време на шофиране, по идея на ОДМВР- Шумен са изготвени листовки за водачите. Те са издадени с любезното съдействие на АЛКОМЕТ АД и ще бъдат раздадени по време на специализирани полицейски операции за безопасност на движението.

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНека помогнем! Стартира дарителска кампания за дома във Велики Преслав
Следваща статия“Създатели на българската държава” оживява в интерактивна пощенска картичка

2 КОМЕНТАРИ

  1. За каква превенция говорим, глоби, глоби и фалшива статистика. Имах удоволствието да пътува една вечер в мрачно и дъждовно време и бях възмутен от движение на колоездачи и пешеходци в нарушение на закона, а ако има ПТП е виновен водача. Въпрос каква е ползата от телевизионни изяви или е нужно работа във всяко населено място. Тук трябва да се обърне внимание , а не на формалното участие в мероприятията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here