дом Общество Инспекцията по труда засече груби нарушения в сектор „строителство“

Инспекцията по труда засече груби нарушения в сектор „строителство“

0
ДЯЛ

При извършени 923 проверки за 2017 година екипи на Инспекцията по труда в Шумен са констатирали най-много нарушения в сектор „строителство“. Участвали са и служители на други контролни държавни органи, съобщи директорът на ИТ Стела Методиева по време на заседание на Областния съвет по безопасност на труда. Проверявано е осигуряването на безопасност при строително-монтажни работи /СМР/.
Доста работодатели на територията на Шуменска област изпълняват СМР без да притежават необходимият опит, отчете Методиева. Както и персонал и оборудване. Някои от тях изпълнявали едновременно няколко строежа, като не са успели да осигурят с техническо ръководство работници и окомплектовани скелета. Нерядко е налице и текучество на технически ръководители. Особено негативно на отрасъла се отразявало и недостигът на персонал – изпълнителски и ръководен. Констатирани са общо 694 нарушения, в т.ч. 454 нарушения за безопасност и здравословен труд.
Спрени са от извършване на строителни дейности пет строителни скелета, те са били инсталирани от Акционерно дружество със седалище Варна. Ненадеждно обезопасени са били работните площадки на фирми, които санират жилищни сгради. Нарушенията са отстранени след намесата на Дирекция „Инспекция по труда“ в Шумен.
Като недобра практика Методиева посочи осъществяваната дейност на Акционерно дружество извън територията на областта. Предприятието е било ново, а обектът върху който е работено е бил рисков. Установени са били доста нарушения във връзка с провеждането на инструктажи по безопасност и здраве при работа. Ненадеждно е бил обезопасен целия технологичен процес, а също така и оборудването в някои от участъците. Установено е, работодателят е неглижирал правилата по безопасност и здраве на работниците. Назначено е лице, без същото да притежава необходимото образование и квалификация. Липсват конкретни писмени инструкции за безопасно използване на експлоатираното работно оборудване – технологични линии, машини и съоръжения. А това създава голям риск за работещите.
Установено е при повечето проверявани обекти че липсва ефективен контрол за безопасно почистване на отпадъци при транспортната лента.
Констатираните нарушения за осигуряване на безопасен труд са общо 1 793 броя. Преобладава непровеждането на инструктаж – 333 случая. Липсват и инструкции за безопасна работа. Както и знаци за безопасност на труда. А също и противопожарна охрана.
За инспектирания период са съставени 232 акта. 214 са влезлите в сила наказателни постановления на стойност 191 880 лева.
195 сигнала са подадени от граждани за нарушения на трудовото законодателство.
Според Методиева не са много работодателите, които забавят изплащането на трудовите възнаграждения. Имало отделни изключения. Директорът похвали работодателите, че се стремят да бъдат изрядни.
Представителят на КНСБ предложи организиране на конкурс за работодатели, които инвестират в безопасността и се грижат за здравето на работниците си. Критериите са – липса на трудови злополуки, инвестиции за подобряване на работната среда, липса на трудов травматизъм.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияТрима са загинали при адската катастрофа на магистрала „Хемус“ (снимки)
Следваща статияАвтомобилът, в който загинаха трима, се ударил в ТИР, спрял в аварийното платно

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here