дом Култура Изложба представя историята на конкурсите на името на Панчо Владигеров

Изложба представя историята на конкурсите на името на Панчо Владигеров

0
ДЯЛ

Изложба “Международните и национални конкурси на името на Панчо Владигеров в Шумен” ще бъде подредена във фоайето на Драматично-кукления театър “Васил Друмев” в Шумен днес, 13 март. Тя е част от събитията, свързани с отбелязването на 25-годишнината от създаването на Фондация “Панчо Владигеров.
В експозицията са включени 15 табла, като всяко от тях е посветено на отделен конкурс от проведените общо 7 международни и 8 национални музикални състезания за периода 1995 – 2017 година. Организирането на конкурсите за пианисти и цигулари е най-значимата част от 25-годишната дейност на фондацията, която е инициатор на тези проекти, осъществени съвместно с Община Шумен и Министерството на културата.
По традиция, утвърдена през годините, международните конкурси се провеждат под почетния патронаж на председателя на Народното събрание на Република България, а националните – под патронажа на кмета на Община Шумен”, припомня изпълнителният директор на фондацията Диана Дечева.
Снимковият материал, включен в изложбата, е част от архива на Фондацията и представя основни моменти от провеждането на конкурсите. Фотографиите, които са документирали работата на журито, отличените участници и гостите, са допълнени с текстове – хроника на всяко от състезанията.
Международните конкурси за пианисти и цигулари имат своите периодични издания през четири години /1999, 2003, 2007, 2011, 2015/, като от 2017 година е включено и изданието за млади изпълнители /до 19 години/. През 2014 година в конкурсната програма беше добавена и още една специалност, камерно пеене.
Първият национален конкурс за пианисти и цигулари се провежда през 1995 година, като всяко следващо обогатява и разнообразява формата по отношение на включените възрастови групи и трудността на програмите / 2001, 2002, 2004, 2005, 2008, 2009 и 2013/.
Автор на снимките на 14 от конкурсите е Красимир Кънев, а само първият конкурс от 1995 година е заснет от фотографа Огнян Блъсков.
Шуменци могат да разгледат изложбата непосредствено преди началото на концерта на Симфоничния оркестър на БНР, посветен на 119 години от рождението на Панчо Владигеров и 25 години от създаване на Фондация “Панчо Владигеров”. Събитието ще се състои тази вечер (13 март) от 19:00 часа в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ под диригентството на Марк Кадин със солист Минчо Минчев.
В знак на уважение към името на Владигеров, към Шумен и шуменци, които популяризират делото на големия български композитор, Минчо Минчев и диригентът Марк Кадин ще участват безвъзмездно в концерта.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияРайони в Шумен със смущения в електрозахранването днес
Следваща статияЦвета Караянчева ще бъде почетен гост на концерта, посветен на Панчо Владигеров в Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here