дом Култура Изложба „Каменната арена на Плиска“ гостува на музея в Шумен

Изложба „Каменната арена на Плиска“ гостува на музея в Шумен

0
ДЯЛ

Десетгодишните археологически проучвания на уникалното съоръжение в първата българска столица са представени в изложба в Регионалния исторически музей. Изградена непосредствено до Дворцовия център, арената заема важно място в структурата на столичното градоустройство. На нея археолозите попадат неочаквано, в търсене на дървена цитадела, а геофизичните проучвания показват, че става въпрос за кръгла каменна площадка, разположена на площ от 1 декар и заобиколена от дървена ограда. Откритата керамиката датира функционирането на арената в периода от края на ІХ до средата на Х в. Открити са находки и от втората половина на Х – първата половина на ХІ век.
В експозицията са изложени най-интересните артефакти, открити по време на археологическите разкопки – цели глинени съдове, фрагменти с графити, реликварий, нагръдни кръстове, накити от благородни метали и медни сплави – обици, висулки, пръстени, катарами, коланни накрайници и апликации за облекло, златни, сребърни и медни монети.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДжипитата ни изпращат в болница по …телефона
Следваща статияРепортерска проверка: В какво състояние са подлезите в Шумен?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here