дом Общество Зрелищно шоу: Дъжд от звезди ще падне тази нощ

Зрелищно шоу: Дъжд от звезди ще падне тази нощ

0
ДЯЛ

Тази нощ небето ще ни предложи първото звездно зрелище от „падащи звезди“ тази пролет. През втората половина на април светът следи метеорния поток „Лириди“, а кулминацията е в началото на тази седмица, съобщи Нова телевизия. Очакванията са да можем да преброим между 10 и 20 метеора в час, но астрономите подсказват, че понякога този метеорен дъжд поднася изненадващи спектакли с по над 100 „падащи звезди“ в рамките на 60 минути.
Родина на Лиридите е кометата Тачър, чиято обиколка около Слънцето продължава 415 години. За последно тя е преминала в близост до нашата звезда през 1861 година, а следващото й посещение се очаква чак през 2276 година. Метеорният поток, който носи името на съзвездието Лира, е едно от първите наблюдавани подобни явления в древността. Данни за него има още от 687 година пр.н.е. Времето през следващата нощ ще е предимно облачно с по-добра възможност за наблюдение в Източна България. Ако решите да броите „падащи звезди“, намерете място далече от градските светлини, които винаги пречат да усетим магията на звездопадите.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСмядово стяга тежки чевермета за общинския събор „Да запеем заедно“
Следваща статияДъждът се завръща

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here