дом Общество Днес празнуват всички, които носят „галени“ имена

Днес празнуват всички, които носят „галени“ имена

0
ДЯЛ

Днес Православната църква почита паметта на Света мъченица Галина.
Имен ден празнуват всички, които носят името Галин, Галина, Галена, Галя и производните им.
Според някои от вярванията името произхожда от старинното „гал“, което означава мургав и здрав. В древността мургавите хора са били по-обичани, защото бледността била смятана за болестно състояние. Някои източници посочват, че името има гръцки произход – Galini означава тишина, а старобългарската му версия означава покой, безветрие. Съществува и схващане, че Галина произлиза от глагола „галя“, което пък свързва името с майчината любов и закрила.
Света мъченица Галина пострадала при управлението на император Деций Траян в Коринт и била последователка на Св. мъч. Кодрат. Областният управител на областта предприел гонения на християните, при което пострадали много мъже и жени, верни на Христовата вяра.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПрогнозата: Време е за разходка навън, очаква ни слънчев и топъл уикенд
Следваща статияБСП – Шумен с подписка, искат отмяна на сделката с ЧЕЗ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here