дом Други Где се гуши Буланък ?

Где се гуши Буланък ?

0
ДЯЛ
Снимките сa предоставени на читалището от Костaдин Димитров.Те сa чaст от поредицaта „ Част от златното ни минало” , която ще бъде поместена в страницата на НЧ „Отец Паисий Хилендарски”.

„Приключението Мътница – през погледа на децата”. Така започна издирването на исторически факти за отдалечения шуменски квартал през юли 2017 година.

Малчуганите заедно с читалищното ръководство се заеха с нелесната задача да съберат информация за своя роден квартал, тъй като такава липсваше в свободната енциклопедия Уикипедия. Любопитните малки историци събраха историческа, географска, социална, битова и фолклорна информация, като през цялото това приключение не спираха и да се забавляват. Първи сведения за своя квартал децата откриват в пътеписа на Руджер Божкович – „Дневник на едно пътуване“, написан през 1640 година, когато „Мътница” е носила непознатото име „Буланък”. Старото българско село е горяло на няколко пъти, се разказва в страниците на Уикипедия. Главното занятие на населението е било земеделие, каменарство и малко дюлгерство.

В околността на селото имало само една махала. Ровът около селото е бил направен за първоначалното ЖП трасе от Шумен за Каспичан. Вода за пиене се взимало само от кладенец. Всеки си е имал в двора кладенец, обаче не във всички водата била годна за пиене. Знаело се, че сладка е била водата в долната част на махалата. Селото е било полусъбрано, с каменни дворове и къщи, защото кариерата е наблизо. Имало е една бакалия, две кръчми, нова пристройка към читалището и старо училище. Важното шосе Шумен – Варна е минавало през селото. Тези и още много любопитни факти са прилежно събрани и описани в интернет пространството.
Идеята за проекта „Приключението Мътница – през погледа на децата“ възниква след като се оказва, че въпреки многото търсене в глобалната мрежа за факти за квартала, за съжаление, такива липсват. Това вдъхновява ръководството на читалището да се впусне в приключението и да остави следа за следващите поколения.
Проектът спечели финансиране от Общинския фонд „Култура“ на стойност 560 лева.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗа 24 часа в ареста: Спипаха надрусани варненка и шуменец зад волана
Следваща статияНови пътни знаци в Нови пазар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here