дом Общество Първокласник в Шумен излиза на родителите между 60 и 200 лева

Първокласник в Шумен излиза на родителите между 60 и 200 лева

0
ДЯЛ

Броени дни остават до първия училищен звънец. Това е времето, в което започва и трескавата подготовка на учениците. Покупките на тетрадки и помагала вече започнаха и търговците очакват пикът да е тази седмица.
Традиционно най-много пари в книжарниците харчат родителите на първокласниците. Те обичайно пазаруват по списък и закупуват всичко, посочено в него.
„Предлагаме всичко необходимо, в широк ценови диапазон. Родителите купуват според възможностите си“, коментираха търговци.
Колко струва подготовката на един първокласник? – е въпросът, който вълнува родителите.
В една от най-посещаваните книжарници на до Кооперативния пазар в Шумен, тетрадките и помагалата се предлагат на цени от миналата година. Там приемат и групови поръчки, като за по-големи количества се правят изгодни отстъпки.

Най-евтиният вариант е около 25 лева. Той включва тетрадки от обикновена вестникарска хартия, пособия и помагала, внос от Китай. Между 40 и 60 лева обаче трябва да приготвят родителите, които искат да набавят на децата си луксозни тетрадки, маркови цветни моливи, пастели, боички и помагала. Тук обаче не влизат разходите за раници, спортни екипи, маратонки, тениски, дрехи и обувки. С тях сметката може да набъбне до 200 лева.
Изборът е между обикновени тетрадки от 20 стотинки за 20 листа до 85 стотинки за 65 листа. Цените на тетрадките – офсет е от 90 стотинки за 60 листа до близо 4 лева за тетрадка лукс със спирала.
Китайските водни бои варират от 1.60 до 2.00 лева, а по-качествените български достигат до 3.00 лева.
Комплект евтини цветни моливи се предлагат между 1.60 и 2.50 лева. Марковите вървят от 3.40 до 6.90 лева за 24 цвята. Предлагат се и подвързии за тетрадки по 20 стотинки за бройка, както и етикети на цени от 10 до 20 стотинки за лист.

Най-евтините раници за първокласник струват 10 лева. Средният ценови диапазон се движи между 20 и 30 лева. „Луксозните ученически чанти за първолаци обаче могат да надхвърлят и 100 лева“, коментират търговци.
Част от пособията и помагалата за първокласници не са задължителни, но са препоръчителни, което означава, че трябва да се купят. Така сметката неизбежно надхвърля 200 лева.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияТалантливи певици от Велики Преслав обраха наградите на фестивал в Китен
Следваща статияЛичните асистенти, в помощ на хора с увреждания, вече започнаха работа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here