дом Общество „Алкомет“ ще произвежда части за немски автомобилен гигант

„Алкомет“ ще произвежда части за немски автомобилен гигант

0
ДЯЛ

Шуменската фирма „Алкомет“ ще произвежда детайли за ходовата част на автомобила и за акумулатори на електромобили за немски автомобилен гигант. Сключеният договор между двете фирми е за срок от 10 години. Това оповести днес на брифинг председателят на Надзорния съвет на „Алкомет“ Фикрет Индже.
Компонентите ще се произвеждат с новозакупената модерна преса в отдел „Екструдиране“.
В Шумен ще се правят елементи за батериите на електромобилите, опорни компоненти за купетата и ербеговете.
В момента фирмата инвестира в строителството на нови сгради. Закупено е по-голяма част от оборудването.
За нуждите на новото производство ще се разкрият 50 работни места за високо квалифицирани кадри обучени да работят с модерни компютъризирани машини.
„Немската фирма сама ни потърси и предложи партньорство. То стана възможно благодарение на новата модерна техника, която закупихме. Договорът с германците поставя „Алкомет“ на по-висока позиция на картата на световния бизнес“, заяви Фикрет Индже.
Серийното производство на компонентите започва през 2021 година, но още това лято ще бъдат изработени първите детайли. Предвидено е те да бъдат представени на световно изложение през октомври 2020 година.
„Алкомет“ направи значителен пробив и на пазара в САЩ. За там шуменската фирма произвежда както опаковъчни материали за хранително-вкусовата промишленост, така и различни други компоненти. Предприятието е получило и нови поръчки. „САЩ наложиха мита на вноса на стоки от Китай. Това дава възможност на „Алкомет“ да се настани трайно на американския пазар“, обясни Фикрет Индже. Той добави, че световната пандемия от COVID-19 не е попречила на нормалното функциониране на фирмата. Работата не е спирала по време на извънредното положение у нас и предприятието е изпълнявало поръчки получени три месеца предварително. В критичните месеци в „Алкомет“ работят всички 1 100 металурзи и служители. Заплатите са плащани редовно. От фирмата не са кандидатствали за подпомагане по мярката 60/40.
Поради ситуацията с коронавируса обаче е забавила с няколко месеца пускането в експлоатация на най-новия валцов стан, произведен от германската компания СМС. След облекчаване на мерките до месец машината ще заработи.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияРуският гражданин с коронавирус е излекуван, изписват го от болницата
Следваща статияСъздават Турско-български форум на търговско-промишлените камари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here