дом Общество Четири дни село Климент е без вода, жителите заплашват с блокада на...

Четири дни село Климент е без вода, жителите заплашват с блокада на пътя Шумен-Силистра

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

Четвърти пореден ден жителите на каолиновското село Климент са без вода. Това съобщи за 24shumen.com кметът на населеното място Неджми Халил.
В летните жеги, в условията на кризата с коронавируса и трите празнични дни на Курбан Байрам за мюсюлманите жителите на селото са без вода. Чешмите са сухи и днес. Хората са на ръба на търпението си и са готови в сряда да блокират пътя Шумен-Силистра.
„И други години е имало проблеми с водата, но до такова безводие не се е стигало никога. Хората се съгласиха да има режим на водата, като по осем часа да няма водоподаване“, обясни кметът. После обаче от чешмите потичали мътилка и кал. От ВиК обяснили, че тръбите са много стари и амортизирали,а по водопровода имало аварии.
„Много често при отваряне на крана вместо вода излиза само въздух, който върти водомера и хората плащат вода, която нямат. Много перални и бойлери се развалиха. Това е щета за домакинствата“, разказва още Нежми Халил и допълни, че община Каолиново е изготвила проект за обновяване на водопроводната мрежа още през 2018 година.
Климент е едно от големите села в общината. Населението му наброява около 1 200 жители. Домакинствата са 400. С малки деца са близо 30 семейства. Битието на всички без вода е невъзможно.
Климент се захранва с вода от водоем и агрегати в село Изгрев. Водопроводът е с дължина 13 километра, като от него 3.5 километра е на село Климент. „Не мога да си обясня, как селата около нас имат вода, а ние не. Вярно, че сега е суша, но на 2 юли при нас падна много дъжд, придружен с градушка. Реколтата бе почти изцяло унищожена. Хората няма какво да поливат в градините си. Добитъкът е малко не повече от 600 бройки, преди овцете бяха няколко хиляди. Местният водоем е пълен. Животните пият вода от него. Не ползваме питейна вода за напояване на земята и за животните. От ВиК ни обясняват, че домакинства от селото дължат обща около 30 000 лева за вода. Аз не вярвам да има хора с такива задължения“, обяснява още кмета и добавя, че хората вече са отчаяни и не им остава нищо друго освен да протестират.
От ВиК-Шумен уточниха,че водният режим на Климент е отменен, но поради липса на налягане водата не достига по високите места на селото. „Населеното място се захранва от помпена станция „Изгрев“. Тя подава вода към още четири села. Направили сме баланс така, че да има вода за всички пет населени места. Екипи на ВиК ежедневно обследват района на село Климент. Възникналите аварии се отстраняват своевременно. До седмица, най-много две проблемът на селото ще бъде решен“, категоричен бе главният инженер на ВиК-Шумен Тодор Стоев.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБорисов: Подпомагаме туристическия сектор с 10 милиона лева от ОП „Иновации и конкурентоспособност“
Следваща статияИзплащането на пенсиите и добавката от 50 лева към тях започва на 7 август

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here