дом Икономика Три варианта за ново райониране за планиране, Шумен е все с Варна...

Три варианта за ново райониране за планиране, Шумен е все с Варна и Добрич

0
ДЯЛ

Картата на районите в България ще бъде преначертана. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на парламентарния контрол в петък. Предвижда се сегашните шест района на планиране да бъдат окрупнени или променени, защото част от тях вече не отговарят на европейските критерии.
Междуведомствена работна група вече е разработила три варианта за ново териториално разпределение. Според тях районите ще са съответно пет, четири или шест, но с различен обхват. В момента България е разделена на шест района – Югозападен, Южен централен, Югоизточен, Североизточен, Северен централен и Северозападен.
Реформата в районирането се налага най-вече заради запустяващия Северозападен район. Там вече живеят по-малко от изискваните според европравилата за регионално деление 800 хиляди души. Очертава се в близките години това да се случи и със сегашния Северен централен район, където населението е на тази граница. Според европейския регламент населението в един район за планиране не бива да пада под 800 000, както и да превишава 3 милиона души.
Вариантите тепърва се ще се обсъждат от комисиите в парламента, регионалните и областните съвети за развитие, неправителствените организации и др., обясни Нанков пред депутатите в петък. Той подчерта, че работната група е отворена за предложения и че няма да се стига до крайно решение още тази година, пише „Сега“.
Новото райониране, съобразено с европейските критерии, трябва да влезе в сила за следващия програмен период – 2021-2027 г., за да няма проблеми с усвояването на евросредствата за регионално развитие от новия бюджет на ЕС.
ВАРИАНТИТЕ
Първи вариант. Пет района: Югозападен – София-град, Софийска област, Благоевград, Кюстендил и Перник; Южен Централен – Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали и Смолян; Югоизточен – Стара Загора, Сливен, Бургас и Ямбол; Североизточен – Търговище, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна и Шумен; Северозападен – Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново.
Втори вариант. Четири района: Югозападен – Софийска област, София-град, Благоевград, Кюстендил и Перник; Тракийско-Родопски – Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян; Черноморски район – Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич и Шумен; Дунавски район – Търговище, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра.
Трети вариант. Шест района: Западен район – Софийска област, Благоевград, Кюстендил, Перник, Видин, Монтана и Враца. Северен централен – Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра. Североизточен район – Добрич, Варна, Шумен и Търговище. Югоизточен район – Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас. Южен централен – Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали и Смолян. Според този вариант област София-град ще бъде обособена в самостоятелен район.
Карта: МРРБ
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДоброволци ще следят за бракониери по река Голяма Камчия
Следваща статияКрасен и Никола – ужасът за Интерпол! Двама шуменци под код „много опасни”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here