дом Култура Самодиви и воини откриха средновековния събор в мистичната Мадара

Самодиви и воини откриха средновековния събор в мистичната Мадара

0
ДЯЛ

Самодиви и воини откриха четвъртото издание на Националния събор „Магическата Мадара“.

Сред руините на прабългарското капище, обрасло с лековити треви и билки, самодиви в бели роби и венци от бръшлян, играха боси в тревата своя мистичен танц.

Средновековни воини на коне и под ритъма на барабани поведоха колоната от посетители за ритуала в подножието на Мадарския конник. Под скалния релеф бе положена пръст от старите български земи. Тази година тя бе от Дойран. Всички присъстващ се помолиха българите, напуснали родината, отново да се приберат.

„Само, когато сме единни ще сме силни“, каза водещият на ритуала Юри Йоргов. Той припомни, че край Дойран българските войски са водили едни от най-кръвопролитните битки. Предводител на войските ни в кампанията 1917-1918 е ген. Владимир Вазов, в първия етап на действията още полковник. „И до днес се помнят неговите думи: Трябва да победим или да умрем. Друг избор няма. Това е единственият български генерал, на когото след края на Първата световна война противниковите войски отдават чест“, припомни историкът Юри Йоргов.

След ритуала шествието посети светилището край Мадарския конник. Вярва се, че там хан Омуртаг е принасял жертви, а мястото притежава мистична сила.

Под звуците на гайда самодивите извиха магично хоро.

Организатори на Националния средновековен събор са Регионалният исторически музей в Шумен, музеят в Националния историко-археологически резерват „Мадара“ и Сдружение за възстановяване на съхранение на българските традиции „Авитохол“-Варна.

В двата дни на събора посетителите могат да разгледат средновековно оръжие.

Да се запознаят със старинни занаяти, характерни за българските земи, да опитат ястия, приготвени по древни рецепти.

Предлагат се и сувенири, изработени от майстори, които спазват старинните техники на изработка. Предлага се и вино, приготвено по стари рецепти.

Клубове за възстановки от страната представят демонстрации по конна езда, двубои с мечове и стрелба с лък.

Днес демонстрациите за посетители приключват в 17.00 часа.
Утре съборът продължава.
Програма:
10.00 до 13.00 ч. – Жива история на открито, демонстрации по лагерите на участниците;
10.30 ч. – Еньовден – ритуали от ранното средновековие;
11.00 ч. – Двубои, битки и демонстрации на оръжията – сабя, бич, копие, боздуган, щит, бойна брадва и лък;
11.30 ч. – Стрелба с лък и обучение на деца;
13.00 ч. – Закриване на събора.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияАдминистративният съд отхвърли жалба на ВиК Шумен срещу държавно вземане
Следваща статияВременна промяна на движението в кв. „Мътница“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here