дом Общество Разселват 220 диви заека в ловните полета на Шуменско

Разселват 220 диви заека в ловните полета на Шуменско

0
ДЯЛ

220 диви заека ще разселят през тази година на територията на сдружението си ловците от Ловно-рибарско дружество „Сокол“-Шумен. През миналия месец на свобода бяха пуснати 25 двойки, като женските бяха заплодени и членовете на дружинките съобщават, че на много места са забелязани малки зайчета. Това съобщи адвокат Стоян Стоянов, който е председател на Управителния съвет на на дружеството.

Днес членове на сдружението разселиха 70 зайчета, на възраст около три месеца. Районите, където бяха пуснати животните предварително бяха прочистени от хищници. До края юни се очаква още 100 зайчета да пристигнат от фермата на БЛРС в Луковит и да бъдат пуснати в източната част на община Шумен. През тази година Ловно дружество „Сокол“-Шумен ще изкупи една четвърт от зайците произведени в Луковит.
Стоян Стоянов коментира, че това е най-масовата кампания по разселване на диви зайци в страната. Единственото, което притеснява ловците е високата цена на животните – 140 лева за брой. От шуменското сдружение са създали фонд за задивечаване, в който смятат да съберат достатъчно голяма сума, за да продължат с дейността си и през 2020 година. Половината от парите за закупените сега животни ще бъде възстановена от Националната програма за разселване на диви животни, като с тези средства ще бъдат закупени още зайци. Ръководството на сдружението е провело и редица срещи с физически и юридически лица, които са обещали да дарят средства за каузата. Ако видите зайци ги пазете, призовава Стоянов. Нека да опазим дивата природата, за да не стане така, че един ден децата ни да познават животните само от книжките с приказките. „Ако изчезне един вид, той ще повлече след себе си и други. Нека не забравяме, че всичко в природата е свързано и ние трябва да пазим животните и растенията“, категоричен е адвокат Стоянов.
Идеята на ловците от СЛРД „Сокол“-Шумен е да бъде възстановена популацията от див заек в региона. От 10 години е забранен отстрела на този вид, но без човешка намеса броя на дивите зайци не може да бъде увеличен, така както е бил в миналото. За възстановяването на този ценен вид големи грижи полагат и експертите от Североизточното държавно предприятие. През миналата година ръководството на СИДП купи и разсели 76 броя диви зайци.
„Смятам, че всичко което правим много скоро ще даде своите плодове. Фазаните и яребиците също бяха изчезнали преди време, но ние няколко години разселвахме птици от тези видове и ето, че сега популацията им се увеличи и хората често виждат красивото оперение на фазаните, когато пътуват“, обяснява Стоянов. Според него все повече българи разбират, че 99% от времето си в гората ловците прекарват, за да подхранват животните, да се грижат за тях и да възстановяват видовете и едва 1% е времето, в което упражняват любимия си спорт.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКметът Христов: Не трябва да изпускаме шанса Шумен да има електроавтобуси
Следваща статияТалантливи шуменчета спечелиха призови места на фестивала „Приказка за теб“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here