дом Бизнес Пазарът на недвижимите имоти в Шумен: Цените скачат, предлагането намалява

Пазарът на недвижимите имоти в Шумен: Цените скачат, предлагането намалява

10
ДЯЛ

Цените на жилищата в Шумен се покачват, а предлагането намалява. Това показа репортерска проверка на 24shumen.
Раздвижването на пазара е започнало от есента на 2015 г. след години на стагнация на много ниски нива, породена от финансовата криза. Оттогава средните цени на гарсониерите и двустайните апартаменти – най-търсените жилища, са се покачили с около 10 000 лв., отбеляза Катя Белчева – управител на Агенция за недвижими имоти „Билдинг тайм“-Шумен.
Сред предпочитаните имоти са още апартаментите ново строителство, които се търгуват на цени около 1 000 лв. за квадратен метър и тухлените апартаменти, ако са в добро състояние и са до четвъртия етаж. При новото строителство обаче има интересен детайл – общите части се калкулират в цената на квадратен метър и това оскъпява имота, защото използваемата площ е по-малка.
Средните цени на жилищата в Шумен са следните: гарсониери – 45 000-50 000 лв., двустайни – 55 000-65 000 лв., тристайни – 75 000 – 85 000 лв., етаж от кооперация с двор – 100 000-120 000 лв. Къщите, към които също има голям интерес от купувачи, се продават за суми от 70 000 лв. до 200 000 лв.
На цената влияят допълнителни фактори като етажност, наличие и размер на двора, тип строителство, състояние. Високи са цените на апартаментите в санираните блокове, които също са сред най-търсените. Сред предпочитаните имоти са гарсониерите и двустайните апартаменти като цената им се покачва, ако са със сменена дограма и ремонтирана баня.
За раздвижването на пазара на жилища съществено влияние има спадът на лихвите върху ипотечните кредити, които в момента са в интервала – 3,6-3,96 %.
Купуването на имот се предпочита от немалко хора пред депозирането на пари в банка, което почти не носи доходност. Предлаганите през 2017 г. имоти в Шумен обаче не могат да отговорят на увеличеното търсене, което също води до покачване на цените.
Катя Белчева прогнозира, че скоро няма да има спад на цените на жилищата в Шумен. Ситуацията може да се обърне при промяна на лихвите по ипотечните кредити. Според Белчева, покачването на цените на жилищните имоти ще продължи поне още година-две.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияАпаш разби прозорец, задигна детска касичка с 2 000 лева
Следваща статияВижте какво остана от запаления от „духалка“ товарен автомобил (снимки)

10 КОМЕНТАРИ

  1. За съжаление навсякъде в областните градове е така. Идват хора от селата, и аз нямам нищо против, обаче в повечето случаи става така, че те излизат от селата, ама селата не излизат от тях. Не спазват правилата в града. Тупат си от терасите, хвърлят си боклуците където намерят, за шофирането пък да не коментирам, че ще пиша цел ден.

  2. Те основно хората от селата вдигат цените на жилищата, а другият проблем е, че няма строителство в града.

  3. Пълни глупости ! То какво да чуеш от агенция?! Нали трябва да лапат. Едни и същи обяви седят с години в имотните сайтове на агенциите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here