дом Общество Международна военно-историческа възстановка стягат във Велики Преслав за 3 март

Международна военно-историческа възстановка стягат във Велики Преслав за 3 март

0
ДЯЛ

За първи път в България, във Велики Преслав на 3 март ще бъде представена мащабна военно-историческа възстановка на важни моменти от Руско-турската освободителна война през 1877 – 1878 г.
Събитието се посвещава на 142-годишнината от освобождението на града, а мястото на провеждане – централния площад, в района на Общината от 13.30 часа, съобщи за 24shumen.com Мирослав Сланев, главен организатор, ръководител на Регионален клуб „Традиция“ Велики Преслав. Той е и член на Управителния съвет на национално дружество „Традиция“.
В живата картина освен българските участници ще се включат и участници от военно-реконструкторски клубове от Русия, Украйна и автономна република Крим.

Възстановката-спектакъл се провежда за шеста година. Ще бъдат пресъздадени драматични моменти от историята на България от падането й под турско робство до освобождението на 3 март.
Зрителската аудитория, която се очаква да бъде многобройна ще види за първи път автентични униформи и оръжия от периода на Руско-турската освободителна война.
„От години колегите от чужбина имат желание да участват в наши възстановки. Идват в България, защото са оценили високото ниво и професионализма на нашите участници. Да сме заедно съдейства 46 – и Добрички полк“, уточни Сланев.
Войната се решава от 7 месечните боеве на така нар. Омурташки фронт, където 10-хилядна армия задържа огромна турска армия, почти я разбива и я връща обратно в Шуменската крепост, обясни Мирослав Сланев замисъла на целия спектакъл.
Друг нов момент е, че за първи път гостите ще имат възможност да опитат руска и османска полева кухня. Атракцията е по национален проект „Приказка за България“
Подготовката върви от Нова година. Очаква се още финансиране.
Чуждестранните участници ще пътуват със собствени средства.
Снимки: Архив на Регионален клуб „Традиция“
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСвекърва и снаха починаха при пожар в Шумен
Следваща статияИззеха незаконни патрони от дома на 67-годишен мъж

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here