дом Общество МВР отчете: 895 катастрофи, 17 загинали и 175 ранени през 2019-а

МВР отчете: 895 катастрофи, 17 загинали и 175 ранени през 2019-а

0
ДЯЛ

През 2019 година на територията, обслужвана от Областната дирекция на МВР са регистрирани 895 пътнотранспортни произшествия, със 146 повече от 2018 година. Тежките пътни инциденти в областта са 148 – с 48 повече от 2018 година, при които са загинали 17 и са ранени 175 участници в движението (един загинал по-малко след произшествия през 2018 година, ранените са 74 повече от 2018 година). Това сочат данните на ОДМВР – Шумен.
Извършените нарушения от водачите на превозните средства, причиняващи най-често тежки катастрофи са движение с несъобразена скорост (44 ПТП, в които са загинали 9 и са пострадали 50 участници в движението). На второ място се нарежда внезапно навлизане в насрещното движение. Поради тази причина са настъпили 9 тежки катастрофи с 3 загинали и 16 ранени. На трето място по причина е неспазването на дистанция – 5 катастрофи с 2 загинали и 7 ранени участници в движението.
По вид тежките пътни инциденти се разпределят, както следва: 48 са настъпили след сблъскване между моторни превозни средства /загинали са 7 и са ранени 50 участници в движението/. 44 са тежките произшествия, при които автомобили са блъснали пешеходец. Броят на произшествията от този вид е 44, при тях са загинали 2 и са ранени 47 пешеходци. На трето място се нарежда преобръщане на моторно превозно средство- 13 катастрофи с 2 загинали и 16 ранени.
В населено място са възникнали 83 тежки пътнотранспортни произшествия, в които са загинали трима и са ранени 93 участници. Извън населено място тежките пътни инциденти са 65 с 14 загинали и 82 ранени. По общинската пътна мрежа са настъпили най-малко катастрофи – 12 с един загинал и 13 ранени. Най-тежка е пътната аварийност по първокласната пътна мрежа в област Шумен – 30 ПТП със седем загинали и 38 ранени участници в движението. На АМ „Хемус“ са регистрирани 8 пътнотранспортни произшествия, в които са загинали двама и са ранени десет участници в движението.
Най-много тежки катастрофи са настъпили в петък – 30, при които са загинали 6 и са ранени 34 участници в движението. Следва ден вторник със 17 произшествия с трима загинали и 19 ранени. Третият по аварийност е денят неделя с 24 катастрофи, 2 загинали и 29 ранени.
Най-много тежки пътнотранспортни произшествия са регистрирани през месец юни – 23 с четирима загинали и 24 ранени. Следва месец юли, в който са настъпили 15 произшествия с четирима загинали и 15 ранени. През месец септември на 2019 година са регистрирани 19 тежки катастрофи, в които са загинали трима и са ранени 27 участници в движението.
През 2020 година, след анализ на „Пътна полиция“ ще бъдат актуализирани разстановките на екипите, които работят по безопасността на движението. Ще бъдат насочени сили към местата с концентрация на пътнотранспортни произшествия. Предвижда се засилване на контрола над пешеходците и водачите на пътни превозни средства, които отнемат предимство на пешеходци. През годината ще продължат разяснителните кампании сред всички участници в движение, като особено внимание ще се обърне на подрастващите. На фокус ще бъдат малките населени места, където ще има строг контрол за недопускане на водачи, които шофират след употреба на алкохол и на неправоспособни шофьори.
Снимка: Архив на 24shumen.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбщината кани шуменци днес на публично обсъждане на Бюджет` 2020
Следваща статияЛюбомир Христов: Заводът за пелети ще е напълно безопасен, въпросът да не се политизира

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here