дом Общество Любомир Христов: Заводът за пелети ще е напълно безопасен, въпросът да не...

Любомир Христов: Заводът за пелети ще е напълно безопасен, въпросът да не се политизира

0
ДЯЛ

Заводът за боклук, който ще се изгради в квартал „Дивдядово“ ще е напълно безопасен и съобразен с всички екологични изисквания в Европейския съюз. Това заяви днес на бирифинг кметът на Шумен Любомир Христов по повод назряващото недоволство сред жителите на квартала, които не желаят фабриката да е на територията на „Дивдядово“.
„Проблемът се политизира, което е недопустимо. Общински съветници, които през 2017 година са гласували за изграждането на такова предприятие, днес разделят обществото. Как за по-малко от 3 години те промениха мнението си? Започна да се говори, че в региона има складирани отпадъци, които ще се преработват в предприятието, но къде са и защо никой не сезира прокуратурата, отговор няма. Това е безплодно говорене, което цели разделение. Този завод е важен за Шумен и областта. Предстои инвеститорите да представят отново технологията си пред експерти, еколози, химици, физици от Шуменския университет. Ако стане ясно, че производственият процес е в разрез с екологичните норми, няма да позволим строителството на завода. Никой не работи в ущърб на гражданите. Трябва да се каже обаче, че в предприятието ще се използват най-модерните в Европа технологии. Това е бъдещето. Не може да пренебрегнем подобен инвеститор. Нали целта е да се развива града“, коментира Любомир Христов и добави, че преди 3 години Общинският съвет единодушно с 40 гласа е одобрил решението за изграждане на фабрика за производство на пелети от битови отпадъци.
На срещата бе припомнено, че заводът ще е самофинансиращ се. Капацитетът му за преработка ще е 105 000 тона годишно. За боклука, който ще се преработва от Шумен е договорена нулева ставка, това означава, че няма да се дават пари от общинската хазна на частната фирма. Фабриката ще се изгради на два етапа. Първо ще се построи заводът за пелети, след което и мощностите за когенерация – производство на ток и топлоенергия. Предприятието ще преработва отпадъците от област Шумен и община Търговище. На пелети ще се превърнат и боклуците от старото рекултивирано сметище. Първоначалната инвестиция ще е в размер на 30 000 000 евро. Произведените пелети в началото ще се продават само в Германия.
Кметът Любомир Христов уточни, че опити за привличане на инвеститор за изграждане на такова предприятие е имало преди повече от 20 години.

Следваща крачка е направена през 2007 година, но безуспешна. Разговори с корейска делегация в тази посока са водени и през 2010 година,но отново без резултат. Безплодни остават и преговорите с фирма от Италия през 2013 година.
След проучване на проблема и визити в страни от ЕС, местната управа привлича германска фирма, която презентира дейността си и излага инвестиционно намерение да изгради в Шумен фабрика за производство на пелети от битови отпадъци по безопасна технология. След дълги проучвания и запознаване с българското законодателство и привличане на фирма от Австрия, инвеститорите закупуват терен за изграждане на завода.
„Технологията е абсолютно безопасна за околната среда. Фабриката няма да има комин. Вредни емисии в атмосферата няма да се изхвърлят. Методът е безотпадъчен. Закупуването на терена е залог за сериозни инвестиционни намерения“, обясни зам.-кметът Боян Тодоров. Той добави още, че моментът за изграждането на такова предприятие е точно сега, защото до 5-6 години изтича срокът на депото и е възможно след това Шумен да се изправи пред криза с боклука. Новият завод ще работи поне 25-30 години. „Само две държави в ЕС все още депонират битовите си отпадъци. Целта е думата „депо“ да остане в миналото. В крайна сметка от недалновидни решения, Шумен губи инвестиции. Това което ще се прави в квартал „Дивдядово“ е бъдещето на Европа“, категоричен бе Боян Тодоров. Той не скри, че за него най-подходящото място за завода е сградата на ТЕЦ-Шумен, като защити тезата си, че подобни предприятия в Австрия, Германия и Швейцария са построени в централните части на градовете и дори се ползват като туристически атракции.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияМВР отчете: 895 катастрофи, 17 загинали и 175 ранени през 2019-а
Следваща статияЕксперти по мегаделото „Хитрино“: Високата скорост на влака е причина за инцидента

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here