дом Общество Комисар Иванов: За 14 дни са пламнали 86 пожара, вследствие на небрежност...

Комисар Иванов: За 14 дни са пламнали 86 пожара, вследствие на небрежност или умишлено деяние

0
ДЯЛ

Работни срещи в общините на област Шумен ще бъдат организирани през следващата седмица с цел ограничаване на пожарите в стърнища и сухи треви. Това беше решено на заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия, свикано от областния управител проф. Стефан Желев във връзка с усложнената пожарна обстановка на територията на област Шумен.
Комисар Иван Иванов – директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Шумен, изнесе данни за оперативната обстановка в региона.
„От началото на месеца до вчера са станали 86 пожара в сухи треви и стърнища, 4 са в горски фонд. Това наложи да поискам спешна среща на щаба, тъй като 100 % от тези пожари са вследствие на човешка дейност-небрежност или умишлено деяние. Повече от 70 % от пожарите са умишлени, но това се доказва трудно“, каза комисар Иванов. По думите му към момента има 2 случая, които се разследват от полицията и има образувани досъдебни производства.
През последните седмици многократно е вдиган по тревога целият личен състав на пожарната. „През почивните дни 9-10 март всички пожарни автомобили бяха на терен и се оказа, че не може да бъде защитен областният град и това наложи да бъде поискана помощ от Варна и Търговище“, каза още комисар Иван Иванов. Той апелира всяка структура – ОД „Земеделие“, РИОСВ, общините да окажат съдействие и помощ, и с техните нормативни правомощия да бъде ограничено и спряно паленето. „Метеорологичната прогноза до края на месеца е тежка, не се очакват валежи, сушата е трайна, тревите са много високи и изсъхнали, и всичко е барут“, каза комисар Иванов.
Директорът на Областната дирекция на МВР в Шумен ст. комисар Ялчън Расим заяви, че вече са предприети превантивни действия, като младшите инспектори ще се срещнат с всички пастири на територията на областта и ще ги предупредят да не палят пасища и стърнища.
По график, съгласно решението на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия, през следващата седмица ще се проведат работни срещи по общини с участието на кметовете на общини, кметове и кметски наместници на населените места, общински служби по земеделие, СИДП, държавни горски стопанства, пожарната и МВР, с цел превенция и ограничаване на случаите на палежи.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия1 460 именици празнуват в Шуменско, най-възрастният Тодор е на 93 години
Следваща статияАтрактивни конни състезания за Тодоровден в Шумен (снимки, видео)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here