дом Общество Две нови огнища на африканска чума са регистрирани в Шуменско (обновена)

Две нови огнища на африканска чума са регистрирани в Шуменско (обновена)

0
ДЯЛ

Две нови огнища на заболяването африканска чума по свинете са регистрирани на територията на област Шумен. Това бе обявено на заседание на Областната епизоотична комисия.
На 29 януари болестта е констатирана при прасе на територията на Държавно горско стопанство Смядово. Други две болни животни са установени на 31 януари и 7 февруари на територията на Държавно горско стопанство Велики Преслав.
Всички случаи са регистрирани при диви свине в резултат на редовен отстрел и при изследване са отчетени положителни резултати на пробите“, съобщи д-р Наташа Баева, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ Шумен, по време на заседанието на Епизотичната областна комисия.
ОДБХ продължава да изпълнява набелязаните мерки – ежедневно свинефермите предоставят справка на официалните ветеринарни лекари за смъртността в обектите, вземат се проби от тези животни и се изпращат за изследване. „По отношение на обявеното огнище на АЧС в свинефермата в Никола Козлево – завърши първичната дезинфекция, в момента се извършва демонтаж и почистване на оборудването в халетата, след което предстои окончателна дезинфекция“, уточни д-р Баева. По думите й в кланиците също се вземат проби от изпратените животни за клане от официалните ветеринарни лекари. До момента няма постъпили сигнали за нерегламентирано движение на животни на територията на област Шумен. По информация на инж. Тервел Стефанов, експерт в Североизточно държавно предприятие Шумен, в горските територии се спазват всички мерки за биосигурност.
Следващото заседание на Областната епизоотична комисия е насрочено за 25 февруари.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбраха чейндж бюро в Шумен (обновена)
Следваща статияОбирджиите на чейндж бюрото вързали касиерката със „свински опашки“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here