дом Култура Ясни са носителите на „Наградата на Шумен“ за изкуство и култура

Ясни са носителите на „Наградата на Шумен“ за изкуство и култура

0
ДЯЛ

Станаха ясни тазгодишните носители на „Наградата на Шумен“ за изкуство и култура. Те бяха определени днес със тайно гласуване от специална комисия. Тя включва членовете на постоянната комисия по „Култура“ към Общинския съвет, шестима представители на културни институти и творчески гилдии и един на Община Шумен.
От общо 15 члена в комисията по избор присъстваха 13. По статут наградата печели номинацията събрала осем гласа или 50 плюс 1.

Марияна Костова печели „Наградата на Шумен“ в раздел „Литература“ за стихосбирката си „Сезони на глухарчето“. Тя събра 12 гласа. Със същия резултат художникът Красимир Арсов взе индивидуалното отличие в категорията „Изобразително изкуство“. Колективната награда в този раздел е за катедра „Визуални изкуства, теория и методика“ на Шуменския университет. Те получиха 8 гласа.
Също 12 гласа получи и смесен хор „Родни звуци“, който спечели колективната награда в раздел „Музика“.
Колективната награда за театър е за екипа на спектакъла „Нирвана“. Той получи 11 гласа. Така професионалистите категорично се наложиха над конкурентите си от Детско-юношеския театър „Бис“ с ръководител Панайот Калудов. В този раздел индивидуалното отличие е за актрисата Стефани Лечева с 10 гласа.
„Наградата на Шумен“ бе присъдена и на Народно читалище „Напредък-1869“ в категория „Дейци на културата и дарители“ с 10 гласа.
В категория „Танц“ формация „Емоушън“ се окичи с колективната награда. Танцьорите събраха 9 гласа.
Колективната награда за архитектура е за Красимир Стефанов и Явор Генов, които събраха 8 гласа.
Журито даде индивидуалната награда в раздел „Фотография, видео и кино творби“ на Огнян Блъсков. Номинацията му събра 8 гласа. Само на глас от отличието останаха авторите на филма „Арена Шумен“, които бяха предложени за колективната награда в същия раздел.
В подножието на отличието останаха екипите на Радио Шумен и Телевизия „Шумен“, които бяха предложени за колективната награда в категория „Журналистика“. Те събраха съответно 5 и 6 гласа.
„Наградата на Шумен“ за изкуство и култура се връчва на творци и културни деятели за постижения през 2018 година.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОт 20 май: Търговците на цигари със задължителна електронна регистрация!
Следваща статияСнаряди от войната, намерени в бент ще бъдат обезвредени край „Дивдядово“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here