дом Други Язовир „Тича” продължава да се пълни, но водата остава мътна

Язовир „Тича” продължава да се пълни, но водата остава мътна

0
ДЯЛ

164 460 000 кубически метра вода има в яз. „Тича” към 9 февруари в резултат на обилния приток на вода през последните дни, информират от пресцентъра на ВиК – Шумен. Кота водно ниво е 177 метра, което е с 9 метра под нивото на преливника. Месечният разход на вода за Шумен, Велики Преслав и Търговище, които черпят вода от водоема, е около 2.5 милиона кубически метра – около 1.9 милиона кубически метра се ползват от Шумен, а около 0.6 милиона кубически метра от Търговище. Това е по-малко от разрешеното по график от Министерство на околната среда и водите месечно количество от 3.220 милиона кубически метра, като от тях 3 милиона кубически метра вода са за питейно-битови нужди, а 220 хиляди кубически метра вода са предназначени за опазване на екосистемите в р. Голяма Камчия.
„Количеството вода в яз. „Тича” към момента предполага безпроблемно водоснабдяване до края на годината, а и след това. Язовирът е многогодишен изравнител, което означава, че се пълни и изпразва за повече от една година. В случая, ако от този момент нататък, в язовира не влезе нито капка вода повече и ако я използваме само за питейно-битови нужди, тя може да ни стигне за 3 години. Разбира се, това е условно, тъй като язовирът се използва и за напояване, и производство на електроенергия, а и очакваме в него да постъпят нови количества до лятото. Тъй като водоемът е повърхностен водоизточник, обилният приток на вода повишава мътността. Ние проверяваме този показател два пъти дневно и очакваме неговото нормализиране с намаляване на валежите”, каза Жанета Панайотова, управител на ВиК – Шумен.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПочетоха бившия кмет на Нови пазар Румен Панайотов за 75-годишнината му
Следваща статияШумен на косъм от температурен рекорд днес

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here