дом Общество Ще тестват за коронавирус работещите на „първа линия“

Ще тестват за коронавирус работещите на „първа линия“

0
ДЯЛ

У нас в различните етапи на развитието на епидемията с COVID-19 ще се използват трите вида тестове за установяване на вируса. Това заяви на извънреден брифинг председателят на Националният оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.
PCR тестовете или най-сигурните генетични тестове ще се ползват за хора с клинични симптоми, за контактни с вече заразени медици и медицински персонал на първа линия.
От тях правителството е поръчало 600 000. У нас има капацитет да се обработват между 1 000-1 200 души дневно или около 30 000 месечно. Цената за месец на тези тестове е около 930 000 лева.
Работещите в момента – полицаи, чиновници, шофьори, служители в магазини ще се тестват с флуресцентните имунохроматографски тестове или бързи на базата на антигени, които са готови за 5 минути. С тях ще могат да се изследват от 5 000-20 000 дневно, което прави около 300 000 месечно. Тези тестове имат сигурност до 80%.
Спорните бързи тестове са добри за установяване на вече преболедували COVID-19. Те ще се използват след пика на епидемията. Целта е да се установи колко от тестваните вече са преболедували заразата и имат изградени антитела.С тях ще могат да се тестват от 20 000 до 40 000 души на ден.
Над 24 000 души у нас са поставени до момента под домашна карантина, обяви вътрешният министър Младен Младенов.
До момента са в страната са образувани над 200 досъдебни производства срещу нарушители на домашната карантина.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия459 областни жители са под домашна карантина
Следваща статияКметският екип на община Нови пазар откри дарителска кампания с 4 500 лева за борба срещу COVID-19

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here