дом Политика Шумен – успешният пример в образованието

Шумен – успешният пример в образованието

0
ДЯЛ
Снимка: ПП ГЕРБ-Шумен

Модернизирани училища, обновени класни стаи, мотивирани учители, увеличени средства за образование от 3.6 на 4.5 процента от Брутния вътрешен продукт на България. Преодоляване на исторически натрупвани финансови, институционални и нормативни проблеми. Това е осезаемата промяна в системата на образованието в България през последните четири години. Промяна, която може да бъде видяна, в много случаи – пипната в буквалния смисъл и усетена със сърцата от работещите в системата на образованието.
Успешен и показателен пример за една последователна национална политика, насочена към развитие на образователната система е Шумен. От 2017 година – досега близо 20 млн. лева са вложени само в обновяване на сградния фонд на училища и детски градини. Над 13 млн. лева по проект за модернизиране на образователната структура към ОП „Региони в растеж“ бяха използвани за обновяване на четири училища в Шумен – СУ “Панайот Волов”, НУ “Илия Блъсков”, СУ “Трайко Симеонов” и СУ “Васил Левски”. Откакто тези училища са построени, не са правени такива мащабни ремонти и не са отделяни толкова средства за модернизиране на учебната база.
Със средства по Националната програма за оптимизация на училищната мрежа към МОН е направен основен ремонт на сградата на Шесто основно училище на стойност 125 000 лева. С близо 1 млн. лева е модернизирана учебната база в ОУ „Христо Ботев“ в шуменското село Ивански и ДГ „Пролетна дъга“ в Шумен. Средствата са отпуснати по Българо-швейцарската програма Здраве и образование за всички.
Предстои да бъде изграден модерен физкултурен салон за 860 000 лева в III ОУ „Димитър Благоев“ в Шумен. Средствата са осигурени от държавния бюджет. Освен това Община Шумен получи финансиране за дострояване и реконструкция на две детски градини по програмата на Министерството на образованието и науката на стойност 1 400 000 лева. Предстоят ремонти в ДГ “Щурче” и в ДГ “Братя Грим”. През лятото на миналата година три училища в Шумен  СУ „Сава Доброплодни“, СУ „Йоан Екзарх Български“ и СУ „Трайко Симеонов получиха общо 625 000 лева  по Национална програма за изграждане на училищна  STEM среда.
За периода 2016 – 2018 година в Шумен с европейски средства бяха газифицирани 6 детски градини и 2 ясли на обща стойност близо 1 млн. лв. Така всички детски градини и ясли в града вече се отопляват на газ. Освен това, във връзка с пандемията училищата в Шумен получиха близо 160 300 лева за закупуване на преносими компютри. Това са видими успехи за нас шуменци и най-вече за нашите деца.
През следващите четири години инвестирането в учителската професия ще продължи да бъде основен приоритет на ГЕРБ.  Намеренията са ни разходите за образование ще достигнат до 5% от БВП, а за висше образование до 1% от БВП. Предвиждаме средната заплатата на българския учител да бъде 2500 лв., а на преподавател във висше учебно заведение 2800 лв.
Знаково е инвестирането в технологии, подкрепа за ранното детско развитие и предучилищното образование. Активно ще продължи развитието на модерна физическа среда в детските градини и училищата с изградени STEM центрове за всяко училище, реализиране на програма за  модерно обзавеждане и оборудване на класни стаи и кабинети, спортни съоръжения – минимум още 100 физкултурни салона, нови или реконструирани спортни игрища във всяко училище, изграждане на площадки за БДП. Предизвикателствата на електронното образование се посрещат с нови технологии, финансиране закупуването на 150 000 персонални електронни устройства за училищата и осигуряване на персонален служебен компютър на всеки педагогически специалист. Затова имаме нужда от подкрепата и гласа на нашите съграждани, за да продължим добрата политика и успешните практики в образователната сфера.
Купуването и продаването на гласове е престъпление!

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия25 пешеходци и 222 водачи в нарушения на движението по пътищата в областта
Следваща статияЛюбомир Любомиров в Нови пазар: Предвиждаме безлихвени жилищни кредити за младите семейства

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here