дом Общество Шумен празнува днес

Шумен празнува днес

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com/Архив

11 май е Ден на Шумен. През 2000 година празникът е утвърден с решение на Общинския съвет. Тогава е приет и химнът на града „Оттука започва България“. Автор на текста е поетът Антонин Горчев, музиката и аранжиментът са дело на Хачо Мисакян. В оригиналната версия песента се изпълнява от Асен Масларски.
В околностите на Шумен се намират първопрестолна Плиска и Симеоновата столица Велики Преслав. В тези земи през 681 година се ражда българската държавност.
През Възраждането Шумен е един сред четирите най-големи и развити градове редом с Русе, Варна и Пловдив.
Първото документирано у нас честване на празника на братята първоучители Кирил и Методий е в Шумен през 1813 година. Първото читалище, първият оркестър, първата оперета и с още много първи неща могат да се гордеят шуменци.
Градът е дал на българският спорт олимпийски, световни и европейски шампиони. Бележити хуманитаристи и учени са родени и работили в Шумен.
Днес тържествата ще започнат с празнични литургии в двете църкви на Шумен. От 10.30 часа пред сградата на Общината ще сесъстои ритуал по издигане на знамената на Европейския съюз, България и Шумен. Точно в 11 часа започва Тържествената сесия на Общинския съвет. На нея ще бъдат отличени носителите на тазгодишната „Награда на Шумен“ за изкуство и култура.
В 11.30 часа на откритата сцена на площад „Освобождение“ започва детското шоу с много анимации и игри.
Дефилето на мажоретките е от 16.00 часа. То тръгва от площад „Кристал“ и ще продължи до сградата на Община Шумен.
Театралният фестивал „Нова българска драма“ ще се открие официално в 18.15 часа пред сградата на ДКТ „Васил Друмев“.
Празничният концерт с участието на група „Фанданго“ и формации от града е в 19.00 часа. Празничната заря започва около 21.00 часа.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЛюбомир Христов: „Оттука започва България“! Честит празник, Шумен!
Следваща статияEкоинспектори провериха сигнал за заустване на отпадъчни води в землището на село Сушина

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here