дом Общество Шумен отново сред градовете с най-мръсен въздух през последните 4 дни

Шумен отново сред градовете с най-мръсен въздух през последните 4 дни

0
ДЯЛ

Шумен отново е сред градовете в България с най-мръсен въздух. Това показват данните на Министерството на околната среда и водите. В продължение на 4 дни шуменци са дишали въздух с запрашеност над пределно допустимите граници.
Стойностите са варирали от 1,9 до 2,08 пъти над среднодневната норма. Пределно допустимата стойност на фини прахови частици е 50 mg/m3.
Ето и резултати от ежедневния бюлетин за качеството на атмосферния въздух в областния град за периода 16 – 19 декември 2019 година:
16 декември: Шумен – 1.28;
17 декември: Шумен – 1.92;
18 декември: Шумен – 2.08;
19 декември: Шумен – 1.9.

Превишения са измерени още в градовете София, Бургас, Пловдив, Видин, Варна, Плевен, Перник, Смолян и др.
Медиците предупреждават, че високата запрашеност на въздуха може да доведе до затруднения в дишането и сърдечни проблеми. Статистиката показва, че със 118 смъртни случая на 100 000 души, България се нарежда сред първенците в света по смъртност заради мръсния въздух. В световен мащаб жертвите са 7 милиона.
Основна причина за замърсения въздух е масовото използване в бита на твърдо гориво за отопление.
Снимка: Pixabay.com, илюстративна.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияШуменската полиция с мерки и съвети за безопасни и весели празнични дни
Следваща статияКметът Христов награди победителите в конкурс, посветен на Коледа и Нова година

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here