дом Култура Шумен отбелязва 25-годишнината на Фондация „Панчо Владигеров”

Шумен отбелязва 25-годишнината на Фондация „Панчо Владигеров”

0
ДЯЛ

С поредица от събития ще бъде отбелязана 25-годишнината на Фондация „Панчо Владигеров”, съобщи зам.-кметът Найден Косев. Първото от тях е концертът на Симфоничния оркестър на Българското национално радио под палката на неговия главен диригент Марк Кадин и с участието на бележития цигулар Минчо Минчев. Програмата съдържа произведения на Бетовен, Панчо Владигеров и Брух. Концертът ще се състои на 13 март, денят в който се навършват 119 години от рождението на бележития български композитори и музикант. Домакин на културното събитие ще е Драматично-кукления театър „Васил Друмев”, на чиято каса почитателите на симфоничната музика ще могат да получат пропуски. Сред останалите прояви са издаване на албум с текст и снимки от историята на Фондация „Панчо Владигеров”, както и изложба от фотоси, проследяваща историята на конкурсите за пианисти и цигулари, проведени през годините. През октомври ще се състои и второто издание на Международния конкурс за камерно пеене „Панчо Владигеров”.
Фондация „Панчо Владигеров” е уредена на 13 март 1993 г. от изтъкнати български музиканти, Община Шумен и граждани, отбеляза изпълнителният директор Диана Дечева. Основната цел на сдружението е популяризиране на творческото дело и идеи на своя патрон. Минчо Минчев – несменяем председател на Управителния съвет (УС) на Фондацията от нейното основаване, има основа заслуга конкурсите за пианисти и цигулари на името на Панчо Владигеров да останат в Шумен, а не да се преместят в София, каквито идеи е имало по онова време. Организират се още теоретични конференции, посветени на творчеството на Панчо Владигеров, концерти на лауреати на конкурсите, а от 2016 г.и „Владигерови дни в Шумен”. В УС на Фондацията в момента влизат Минчо Минчев, Александрина Милчева, Ася Асенова, Димитър Цанев, Любомир Христов, Милена Моллова и Пламен Джуров.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияФинансова подкрепа от цял свят за Писателския съюз в Шумен
Следваща статияДнес е празник на имената, които „красят“ света

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here