дом Други Шумен отбеляза Деня на Европа и победата над хитлерофашизма

Шумен отбеляза Деня на Европа и победата над хитлерофашизма

0
ДЯЛ

С тържествен ритуал и поднасяне на венци и цветя Шумен отбеляза Деня на Европа и 73-годишнината от края на Втората световна война. Ритуалът започна пред паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал“.

Сред официалните гости бяха кметът на община Шумен Любомир Христов, областният управител проф. Стефан Желев, ректорът на шуменския университет проф. Георги Колев, зам.-кметът по здравеопазване д-р Светлана Маркова, представители на Общинската и Областната администрация, общински съветници, политически, просветни, обществени организации и граждани.

„Девети май остава в историята като деня, който бележи края на Втората световна война. Днес, когато отбелязваме 73 години от победата над хитлерофашизма, отдаваме нашата почит към загиналите войни, към невинните жертви на този най-голям военен сблъсък в световната история, причинил смъртта на над 50 милиона души и донесъл огромни загуби и разрушения. В днешния празничен ден ви призовавам да пазим европейските идеали, да вярваме в една силна и просперираща Европа, независимо от всички трудности, които стоят пред съвременното развитие на Европейския съюз“, каза в тържественото си слово областния управител проф. Стефан Желев.

На днешния ден през 1950 година френският външен министър Робер Шуман предлага в декларация обединяването на европейските държави за общи икономически действия в секторите въгледобив и стоманодобив. В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като „Декларацията на Шуман“ и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.
Тридесет и пет години по-късно, през 1985 година в Милано, на среща на лидерите на Европейския съюз е взето решение 9 май да се чества като Ден на Европа.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСтуденти и гимназисти ще мерят знания на Олимпиада по езикова култура
Следваща статияНов скок в цените на горивата! Поскъпването ще продължи