дом Общество Шумен и Добрич могат да останат без вода заради просрочени дългове към...

Шумен и Добрич могат да останат без вода заради просрочени дългове към ЕНЕРГО-ПРО

0
ДЯЛ

ЕНЕРГО-ПРО започва подготовка по преустановяване на снабдяването с електроенергия на ВиК-Шумен

От 29 септември областите Шумен и Добрич може да останат без вода заради дългове от 10,5 милиона лева, съобщиха от дружеството. Оттам уточниха още, че ВиК-Шумен и ВиК-Добрич до момента са натрупали задължения в размер на над 10 млн. лева, които въпреки постоянното разсрочване продължават да нарастват, а постигнатите договорености за разсрочване на дължимите суми не се спазват.
Толерирането на продължително натрупване на дългове в такива размери нарушава нормалната оперативна работа на ЕНЕРГО-ПРО и ощетява неговите лоялни клиенти и партньори. Отговорните институции не оказват необходимото съдействие за решаване на проблема в неговата цялост, който в случая на ВиК Добрич датира от 2007 г., посочват още от дружеството. Към ЕНЕРГО-ПРО бяха поети ангажименти за изплащане на всички настоящи и просрочени задължения на ВиК Добрич и ВиК Шумен в срок до 15 август т.г. До момента това не се е случило и дългът продължава да расте, поради което ЕНЕРГО-ПРО обяви график за поетапно изключване на електрозахранването на двете ВиК дружества от 29 септември2020 г. Мярката се предприема с единствената цел да се ограничи натрупването на още по-големи дължими суми, както и да се защитят интересите на всички останали редовни клиенти.
След изчерпване на възможните варианти за действие и предвид огромния натрупан дълг, ЕНЕРГО-ПРО е принудено да приложи процедура по спиране на захранването съгласно чл. 123 от Закона за енергетиката. Тази законова мярка е единственият вариант да се гарантира сигурността на електроенергийната система и да бъде осигурено безпрепятствено изпълнение на оперативните задължения на дружеството към всички клиенти, посочват още от електрозапределителното дружество. ЕНЕРГ-ПРО продължава да разчита, че всички ангажирани институции ще подходят отговорно и ще вземат мерки до 29.09.2020 г. за предотвратяване на обществения проблем, който би възникнал със спирането на електрозахранването на водоснабдителните дружества. Обявените графици за поетапно изключване ще бъдат ревизирани в случай на цялостно погасяване на задълженията.
Междувременно вчера стана ясно, че ВиК-Шумен ще получи 7 500 000 лева за покриване на просрочени задължения за ток към електроразпределителни дружества. Събранието ще се проведе на 2 октомври от 10.00 часа. На днешната сесия на Общинския съвет членовете му трябва да упълномощят представителя на местната администрация да гласува „за“ по предложението за получаване на финансиране за погасяване на просрочените задължения за електроенергия.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияХристофор Крумов е новият председател на постоянната комисия по ТРСУ
Следваща статияОгнеборци гасиха пламнали треви и отпадъци, спасиха и прилеп

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here