дом Наблюдател Шумен е домакин на Международния есенен турнир по информатика

Шумен е домакин на Международния есенен турнир по информатика

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

Над 200 състезатели от над 10 държави ще се включат в международно състезание по информатика, което ще се проведе в Шумен от 22 до 26 ноември, под патронажа на кмета на града Любомир Христов.
Турнирът е единственото международно състезание по информатика, което се провежда за две възрастови групи – младежка (junior) – за ученици до 15.5 години и старша възраст (senior) – за ученици от гимназиална степен на средното училище.
Шумен заема видно място в ученическата състезателна информатика в света. Шуменската школа по информатика е приета за една от най-добрите в света. В световната ранк-листа за всички времена в ТОП 25 има двама шуменци – Ростислав Руменов и почетния гражданин на Шумен – Румен Христов. Румен Христов заема четвърто място в тази ранг-листа.
Тази година турнирът ще се проведе при засилен международен интерес, като отзвук от проведената през септември в София Първа Европейска Младежка Олимпиада по Информатика. Очаква се в турнира да участват над 200 състезатели от над 10 държави, сред които най-добрите в областта на този вид състезания – Русия, Румъния, Полша и др.
Международният есенен турнир по информатика (IATI) се провежда за първи път през 2009 година по инициатива на Бисерка Йовчева и Емил Келеведжиев – председател на Националната комисия по информатика към МОН.
Организатори на турнира са Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“, Профилирана Природо-математическа Гимназия „Нанчо Попович“, гр. Шумен, Профилирана Гимназия по механотехника, електроника, телекомуникация и транспорт „Христо Ботев“ , гр. Шумен и Школа А&Б.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНад 10 400 души поискаха помощ за отопление в Шуменско
Следваща статияHow to Produce a Document

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here