дом Общество Шумен вече и с дендрологичен маршрут

Шумен вече и с дендрологичен маршрут

0
ДЯЛ

Шумен се сдоби с дендрологичен маршрут. Той бе представен днес от членове на Научно-образователния център за наука, технологии, инженерство, математика и изкуства „СТЕАМ“.
Маршрутът включва 80 от растителните видове – дървета и храсти, които се срещат на територията на Шумен от Градската градина до парк „Кьошковете“. 80 информационни табели запознават гражданите и гостите на града с растителното разнообразие.

Идеята за създаването на маршрута се ражда преди две години, когато на научна конференция ученици представят пет плаката със снимки на дървета. „Тогава решихме, че може да превърнем града в своеобразна ботаническа градина, като до най-атрактивните растителни видове поставим табела с информация за него“, обясни проф. Веселин Захариев от Шуменския университет.
Атракцията е насочена и към децата и учениците, като по този начин те имат пряк достъп до природата.
21 от табелите са поставени в Градската градина, а други 27 в парка до сградата на Община Шумен.
При проучване на растителното разнообразие в града под лъва специалистите попаднали на редки и екзотични растения. Сред тях са „Ливанският кедър“. Той е използван още от древните египтяни, които правели от дървесината му кораби и фараонски саркофази.
Най-популярното коледно дърво у нас е смърчът. Малко известен факт обаче е, че корените на дървото могат да оцелеят до 10 000 години. Сред интересните растения е и тисът, който има способността да отслабва.

Родината на екзотичната райска ябълка е Китай. Дърветата са мъжки и женски, като имат способността самостойно да сменят пола си. Тези и още много други интересни факти за растенията в Шумен могат да се научат от информационните табели.
Събраната информация за растителните видове ще излезе в книга. Тя ще има и електронен вариант, който ще бъде публикуван в интернет до края на този месец.
Проектът за създаване на дендрологичен маршрут в Шумен се реализира с подкрепата на Община Шумен. Интерес към проекта вече са появили и други градове от страната.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЧиталище дари на първокласници тетрадки с послание
Следваща статияВ ремонтирани сгради беше открита учебната година в община Върбица

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here