дом Общество Шуменските огнеборци посрещат професионалния си празник с недостиг на кадри и нов...

Шуменските огнеборци посрещат професионалния си празник с недостиг на кадри и нов учебен център

0
ДЯЛ

Шуменската пожарна посреща професионалния си празник – 14 септември с нова техника и оборудване, учебен център, който се строи и липса на кадри в пожарните служби.
„В пожарно отношение годината беше благосклонна към нас, нямахме сериозни пожари, това го отдаваме на климатичните условия и на проведените превенции“, това каза днес на пресконференция пред журналисти комисар Иван Иванов, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Шумен.
Той обясни още, че има сериозен недостиг на кадри най-вече с висше образование, което според Иванов се дължи на спецификата и сложната материя. В момента шуменската пожарна разполага с двама инспектори, които трябва да контролират строежа от самото начало до привеждането им в експлоатация на 12 предприятия, строящи се в Шумен.
Към днешна дата тече конкурс за 8 вакантни места за пожарникари, на който са се явили 44 кандидати.
До края на календарната година се предвижда да приключат строителните дейности на учебния център за Североизточна България, който се строи по Европейски проект. В него различни целеви групи ще бъдат обучавани как да реагират при бедствия и аварии.
„Амбицията ни е през новата година цялото население да бъде обучено как да реагира при различни бедствени ситуации. В момента сме подготвили обучители, които преминаха 3-месечен курс.
Целевите групи са деца от 3 до 6 клас, от 6 до 12 клас, работещи хора и неработещо население – възрастни хора, които ще преминат теоретично и практическо обучение, в което ще преодоляват различни по вид бедствия.
Учебната сграда ще се помещава в бившата сграда на Гражданска защита, а учебният полигон ще бъде разположен зад кооперативния пазар на ул. „Марица“.

През изминалата година служителите, осъществяващи държавен противопожарен контрол са извършили 29 комплексни, 592 контролни и 841 тематични проверки в обектите. За отстраняване на констатирани нарушения са връчени 162 противопожарни разпореждания. За допуснати административни нарушения са съставени 35 акта.
Служителите, осъществяващи държавен противопожарен контрол в областта на новото строителство, са изготвили становища на проектна документация и са участвали във въвеждането в експлоатация на 185 обекта.
По направление защита на населението са проверени 182 обекта.
В периода 18–21 септември 2018 г. предстои провеждане на ХVІХ републикански състезания на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“ в к. к. Албена.
В началото на месец октомври предстои провеждане на републиканското ученическо състезание по защита при бедствия, пожари и извънредни състезания в гр. Бургас.
До момента на територията, обслужвана от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Шумен са възникнали 1156 произшествия, като пожарите са 619, аварийно спасителни дейности и техническа помощ са 445 и 92 други произшествия.
За сравнение през 2017 година са възникнали 961 произшествия, като пожарите са 590, аварийно спасителни дейности и техническа помощ са 357 и 14 други произшествия.
Най-голям брой произшествия са възникнали през 2012 година – 1720.
За последните пет години загиналите при пожари са както следва: 2014 г. – 1 човек, 2015 г. – 2 човека, 2016 г. – 1 човек, 2017 г. – 1 човек и 2018 г. – 2 човека.
Приоритетните задачи, които стоят пред Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и в частност пред Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Шумен към настоящия момент са доразвиване и обучение на доброволни формирования, както и качествена превенция и обучение на населението с цел защита от природни бедствия. В тази връзка на територията на област Шумен в процес на изграждане е един от шестте областни учебни центъра за обучение на населението за действия при природни бедствия.
За съществен принос при изпълнение на служебните си задължения с „Писмена похвала“ е награден 1 служител на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Шумен от Главния секретар на МВР.
За образцово изпълнение на служебните си задължения и по повод професионалния празник на служителите на Министерството на вътрешните работи с „Грамота“ е награден 1 служител на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Шумен от Административния секретар на МВР.
За конкретен съществен принос и проявена инициативност с „Писмена похвала“ са наградени 4 служители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Шумен от директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.
За конкретен личен принос при изпълнение на служебните си задължения и по случай професионалния празник на служителите на Министерството на вътрешните работи с „Писмена похвала“ е награден 1 служител на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Шумен от директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.
За конкретен личен принос при изпълнение на служебните си задължения и по случай професионалния празник на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ с „Писмена похвала“ е награден 1 служител на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Шумен от директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.
За съществен принос при изпълнение на конкретна задача и по случай професионалния празник на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ с „Писмена похвала“ са наградени 15 служители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Шумен от директора на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Шумен.
Хрисимира Милкова
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия„Искаме си треньора!“ Малки баскетболистки излязоха на протест
Следваща статияСимфониета Шумен стартира 65-ия си творчески сезон

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here