дом Общество Шуменските воеводи: Долу Ньой! Нищо не е забравено, нищо не е простено!

Шуменските воеводи: Долу Ньой! Нищо не е забравено, нищо не е простено!

0
ДЯЛ

На 27 ноември се навършват 99 години, откакто през 1919 г. министър-председателят Александър Стамболийски полага подписа си под злополучния Ньойски мирен договор, поставил юридическия край на българското участие в Първата световна война. Това пишат от ВМРО – Шумен в специална декларация, изпратена до медиите.
Ето какво още пише в декларацията:
България изживява своята втора национална катастрофа, като за по-малко от десетилетие претърпява крах българският национален идеал, а милиони наши сънародници остават да живеят извън границите на Отечеството. Много от тях, търсейки спасение от издевателствата, напускат родните си огнища и се насочват към българските граници. В следващите десетилетия България ще изживее тежките времена на вътрешно противопоставяне, достигнало до състоянието на гражданска война, ще се окаже в международна изолация, без реалната възможност да се защити от хищните си съседи. Пресечен е националният устрем към съзидание на държавността и обединение на нацията и като че ли и до днес българският народ не успява да се обедини в името на една кауза. В народната памет подписването на Ньойския договор е свързано с един мит – за счупената от Александър Стамболийски писалка, но и с документираната импровизирана манифестация на българите пред дома на народния поет Иван Вазов, не само, за да се отдаде заслужената почит към неговото дело, но и да се потърси своеобразна морална опора в предстоящите трудни времена.
През 1871 г., след Френско-пруската война, в Париж са покрити с черни платна статуите на всички градове, отнети от територията на Франция. Платната са свалени едва след Първата световна война, когато Елзас и Лотарингия отново влизат във френските предели. Ние от ВМРО-БНД, гр. Шумен, решихме символично да покрием с черен плат Паметника „1300 години България“ и да изгорим копие на позорния договор в знак на това, че не сме забравили отнетите от България територии, за това, че помним Ньойския диктат, който прекърши устрема на българската нация. Долу Ньой! Нищо не е забравено, нищо не е простено!
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия„Сова Харис“: Минимална разлика между ГЕРБ и БСП на евроизборите, ДПС са трети
Следваща статияЗимата идва, сняг ще затрупа страната

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here