дом Здраве Шефът на НЗОК: Доставната цена на PCR тест е между 17 и...

Шефът на НЗОК: Доставната цена на PCR тест е между 17 и 25 лева

0
ДЯЛ
Кадър: bTV

Доставната цена на един PCR e между 17 и 25 лева. Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) заплаща тестовете на 60 лева, а лабораториите сами имат право да определят своите цени. Цената, която плаща Касата е договорена цена, а не реалната цена.
Това заяви шефът на НЗОК проф. Петко Салчев в предаването „Лице в лице“ по bTV. И министърът не може да реши този въпрос, защото лабораториите сами определят цената, а договорената с нас цена е фиксирана, допълни той.
Припомняме, че цената на тест Коронавирус (COVID-19)PCR в лабораториите варива от 87 до 120 лева.
По думите на проф. Салчев Касата има задължението да заплаща здравните услуги. След като е готов и организацията за направленията за PСR тестове и те ще бъдат изплащани, каза той.
Пациентите ще получават уникален номер на направлението си от личния лекар, с който ще могат във всяка от лабораториите да извършат изследването. Без лимит са личните лекари. За пациентите има 11 критерии, от които поне 2 трябва да са покрити, за да се издаде такова направление. Това е преценка на личния лекар, каза още шефът на НЗОК.
„Общопрактикуващите лекари могат и без PСR тест да помогнат на пациентите си. Клиничната кантина не зависи от теста, той само констатира. И за грипа няма конкретно лечение. При наличието на симптоми личните лекари трябва да лекуват пациентите си.
Проф. Салчев бе категоричен, че в болниците не изискват задължително тест, за да приемат пациент.
1 200 лв. е определената цена на клиничната пътека. Ако човек в тежко състояние се наложи да попадне в интензивно отделение, там се плаща по 780 лв. на ден. Не може да се говори за цена, а трябва да се има предвид състоянието на човека, поясни проф. Салчев.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбщина Нови пазар създаде исторически филм, посвети го на Ивайло Петров
Следваща статия3 519 нови случая на COVID-19 у нас, в Шуменско са 108

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here