дом Политика Шефовете на ГЕРБ с три варианта за излизане от кризата и оттеглянето...

Шефовете на ГЕРБ с три варианта за излизане от кризата и оттеглянето на Борисов

0
ДЯЛ

Премиерът Бойко Борисов и висши кадри на ГЕРБ обмислят три варианта за излизане от кризата с антиправителствените протести, които продължават цяла седмица. Това съобщава БНР, позовавайки се на информация от кмета на Варна от ГЕРБ Иван Портних.
Според съобщението министър-председателят е провел среща с министри от кабинета си, на която е присъствал и кметът на Варна Иван Портних.
Обсъдени са три опции за прекратяване на мандата на правителството „Борисов 3“ или предизвикване на предсрочни избори заради исканията за оставка от страна на протестиращите.
Първият вариант предвижда разпускане на парламента и ранни избори в рамките на 2020 г. В тази хипотеза вотът ще се организира от служебно правителство, назначено от президента Румен Радев. „Повечето от присъстващите са били на мнение, че вариантът е рисков за големите енергийни проекти на страната“, се казва в репортажа на БНР.
По-рано днес премиерът Борисов също определи като нежелан вариантът със служебен кабинет, като изрази недоверие в представителите на администрацията на президента.
Вторият вариант, обсъждан от ГЕРБ, е да се назначи „преходно експертно правителство с нови министри и нов премиер“ в рамките на мандата на 44-тото Народно събрание. За да се задейства тази процедура, депутатите от мнозинството биха могли да гласуват „въздържал се“ при дебатите за вота на недоверие, който беше внесен от БСП. Това би довело до оставка на правителството на Бойко Борисов и задействане на процедурата за проучвателните мандати от президента. Първата по големина сила ГЕРБ би могла да предложи ново правителство, което да остане на власт до провеждането на редовните парламентарни избори през пролетта на 2021 г.
Третият вариант предвижда смяна на всички министри, излизане на премиера Борисов в отпуск до края на мандата и изпълняване на функциите му от вицепремиер. Този сценарий обаче също е оценен като рисков заради вероятността от продължаване на протестите.
Новината за обсъжданите варианти за оттегляне на Бойко Борисов от изпълнителната власт дойде малко след като той анонсира, че готви среща с коалиционните си партньори от „Обединени патриоти“ и че предлага „консолидация“ с опозиционните сили с цел довършване на парламентарния мандат.
Борисов посочи, че ще представи плановете си след провеждането на Европейския съвет в петък и събота. Дебатите и гласуването по вота на недоверие трябва да се проведат в следващата сряда.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияТатяна Костова: Запазва се тенденцията за добра събираемост на общинските приходи
Следваща статияПрезидентът: Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта! От нас!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here