дом Общество Членове на ВМРО Шумен изгориха копие на Ньойския договор

Членове на ВМРО Шумен изгориха копие на Ньойския договор

0
ДЯЛ

На 27 ноември се навършиха 100 години от подписването на жестокия за България Ньойски мирен договор. Преди един век министър-председателят Александър Стамболийски поставя подписа си под документа, откъснал от територията на страната Беломорието, Западните покрайнини, Струмишко и Южна Добруджа. Репарационните клаузи на мирния договор натоварват българското стопанство с непосилни финансови задължения, а военните клаузи обезоръжават българската армия.
Силите победителки във войната носят моралната отговорност за разпокъсването на българската етническа територия и за историческите превратности, през които българската нация преминава през следващото столетие. Но нищо не е забравено и нищо не е простено!
ВМРО – Шумен отбеляза годишнината от злополучния договор с панихида в памет на падналите за свободата на България и за националното обединение, съобщиха от партията. Пред Паметника на загиналите във войните шуменци бе поставена символична стража, а копие на Ньойския договор бе демонстративно изгорено. С този символичен акт патриотичната организация още веднъж демонстрира, че не са забравени жертвите, които българската нация е понесла в името на националното единство.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСъдът отхвърли оспорено решение от областния управител за финансиране на Скаутския клуб
Следваща статияЩе изберат ли за зам.-председател на Общинския съвет в Шумен съветник от ДПС?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here