дом Култура Честит празник, студенти!

Честит празник, студенти!

0
ДЯЛ

Студентския празник се отбелязва днес в България. Честването му започва през 1903 година по повод 15-годишния юбилей на Софийския университет, а датата по стар стил е денят на патрона му – Свети Климент Охридски.
Решението за празника е взето от Академичния съвет на университета на 30 ноември 1902 година Празнуването обаче е отменено след 1944 година и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентите.
През 1962 година празникът на университета на 8 декември, е възстановен.
На заседание на Съвета на ректорите на 28 октомври 1994 година е взето решение 8 декември да бъде неучебен ден и празник на българските студенти.
Кризата с COVID-19 тази година е причина за един по-различен празник.
Въпреки това „Gaudeamus Igitur“ ще прозвучи днес десетки пъти. Счета се, че студентския химн „Gaudeamus Igitur“ е използван още през XIII век. Съвременният текст е написан от скитащия германски поет К. В. Киндлебен през 1781 година. За мелодията се ползва създадената през 1717 песен на Я. Г. Гюнтер.
Редакцията на 24shumen.com честити празника на всички бивши и настоящи студенти с пожелания за много здраве и успехи!
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНаселени места и райони без електрозахранване
Следваща статияДо четвъртък ще бъдат готови списъците с медиците, желаещи да се ваксинират срещу COVID-19

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here