дом Култура Честит празник на всички малки и пораснали деца!

Честит празник на всички малки и пораснали деца!

0
ДЯЛ

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година. Тогава 54 държави подписват Женевската декларация и официално определят датата 1-ви юни за Международен ден на детето. Датата на подписването на декларацията съвпада и с деня, в който консулът на Китай в Сан Франциско организира празненство за деца сираци на фестивала на лодката-дракон.
В България става популярен след 1949 г., както и в останалите страни от СССР, когато Москва обявява, че 1 юни се приема за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света. У нас всяка година специално за Деня на детето се организират редица празненства и инициативи.
Шумен ще отбележи Международния ден на детето с разнообразна програма от прояви за малки и големи, организирани от Община Шумен, Центъра за подкрепа на личностното развитие, Ученическата спортна школа „Хан Крум“ и Младежкия дом.
Празникът ще започне в 10.00 часа на голямата сцена в Градската градина с участието на танцови и вокални състави към Младежкия дом.
Малко след това на алеите на Градската градина в Шумен Общинският детски комплекс ще покани желаещите да се включат в ателиета за изработване на бижута от мъниста, маски, оригами, засаждане нацветя,бодиарти рисунка върху асфалт.
Празничната програма ще продължи с различни спортни игри, организирани от Ученическата спортна школа „Хан Крум“. На различни площадки в Градската градина ще се проведат спортни състезания – лекоатлетически крос, стрийтбол, слалом с ролери, дартс и демонстрации по шахмат с гросмайстор ВасилисБунис. Слалом с велосипеди и демонстрации по карате и айкидо ще покажат каратеките на Даниел Димитров от СК „Киокушин“ и Северин Акерски от Айкидо клуб „Зин Шин“. На спортните площадки на СУ „Сава Доброплодни“ ще се проведат футболни срещи между ученически отбори.
В 12.30 часа ще бъде изтеглена традиционната томбола за участниците в празника, като голямата награда за поредна година е велосипед.
В 13.00 часа в танцувалната зала на Младежкия дом ще започне награждаването на участниците в конкурса за есе и рисунка „Индустрията в моя регион“. Той се организира от Химикотехнологичния и металургичен университет – София и Българската асоциация на металургичната индустрия. Инициативата се провежда под патронажа на кмета на Шумен Любомир Христов. Спонсор на проявата е „Алкомет“ АД.
Програмата, посветена на Международния ден на детето първи юни, ще продължи от 17.00 часа в парк „Студентски“. И там в края на деня ще се проведе томбола с награди и още едно дете ще има възможност да спечели велосипед.
От 16.30 в кв. „Боян Българанов“ на паркинга пред магазин „BulMag” също започват организирани спортни състезания, детска дискотека. Ще има много изненади за децата и родителите от квартала.
В 18.30 часа в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ ще се състои празничният концерт „Златните детски песни на България“, посветен на Деня на детето и 55-годишнината на хор „Бодра песен“. Специален гост-солист ще бъде един от най-обичаните български изпълнители Орлин Горанов.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСъветници поискаха извънредна сесия за проблемите във ВиК сектора
Следваща статияПо желание: Сменяме личния си лекар до 30 юни