дом Общество Цяло семейство роми тръгна на училище тази есен

Цяло семейство роми тръгна на училище тази есен

0
ДЯЛ
Снимка: "Амалипе"

За Иван и неговото семейство есента на 2020 година се оказа много различна. Той има първи учебен ден в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, а съпругата му – първи учебен ден в гимназията. Синът им пък е с първи учебен ден в детската градина.
Иван е на 27 години, от село Ивански. Завършил е средно образование и въпреки че е мечтаел да стане лекар, не се е осмелил досега да продължи да учи. Оженил се. Родило му се дете и като глава на семейството е осигурявал финансовата издръжка на семейството си.
До момента в който научава за програмата „Млади ромски педагози“, която ще му оказва менторска и финансова подкрепа до завършване на висше педагогическо образование и след това сигурно работно място.
През лятото на тази година той е приет в специалност „Предучилищна и училищна начална педагогика“ в Шуменски университет, в редовна форма на обучение.
Подготвяйки се за първия семестър в университета, той мисли и за своята съпруга, която е с незавършено средно образование. Успява да я убеди, че макар и вече майка, тя може да продължи своето образование. Тя продължава в Професионалната гимназия по селско стопанство. Синът им е на 2 години. Младите родители научават, че времето прекарано в детска градина е ценно за бъдещото развитие на детето и го записват в Детска градина „Снежанка“ в село Ивански.
Така цялото семейство започва своята нова учебна година. Защото да учиш е заразно.
В програма „Млади ромски педагози“ на ТСА, реализираща се с помощта на Център „Амалипе“, са включени двама участници от село Ивански – Иван и Антоанета.
Основната цел на проекта е наемането им на работа в местната детска градина. Младежите получават менторска подкрепа, както и финансова помощ за следването си. Семействата им се гордеят с тях и ги подкрепят. Иван и Антоанета ще бъдат първите роми-висшисти в Ивански. По този начин ще бъдат добър пример за цялата ромска общност, която да последва техния пример.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБелгия с ограничения за пътуващите от Североизточен, Югоизточен и Югозападен район на България
Следваща статияНови 1 595 заразени с COVID-19 у нас, в Шуменско са 64

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here